fbpx
0
4 shares

Imperiul Incaș a fost cel mai mare imperiu din America precolumbiană. S-a ridicat pe înalțimile din Peru în jurul anului 1200, iar între 1438 și 1533 incașii au reușit, prin cuceriri, să încorporeze o mare parte din vestul Americii de Sud, ocupând o bună parte din teritoriile actualelor state Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina și Chile. În 1533, Atahualpa, ultimul împărat incaș (numit Sapa Inca) a fost omorât la ordinul conchistadorului Francisco Pizarro, marcându-se astfel începutul dominației spaniole. Incasii nu aveau o scriere, aceștia se foloseau de un sistem de de înregistrare al informațiilor denumit Quipu ori khipu.

Deși descrifrarea informațiilor codificate în cele circa 600 de quipu care au supraviețuit “furiei” conchistadorilor spanioli este încă într-o fază incipientă, totuși majoritatea specialiștilor sunt de acord că informația codificată pe ațele oricărui quipu prezintă dispoziția nodurilor codificată sub formă zecimală. Diferitele piese quipu pot varia în volum al informațiilor de la extrem de sumare, având doar câteva ațe, până la extrem de complexe, având până la 2.000 de ațe.

Se presupune că de-a lungul întregii perioade de dezvoltare și folosire a sistemului nu au existat încercări de asociere, creare sau recreare a unei conexiuni între înregistrarea propriu-zisă și sunetele limbii sau limbilor vorbite în Imperiul Incaș, așa cum regăsim astăzi la majoritatea limbilor moderne. Descifrarea integrală a sistemului de înregistrare al informațiilor conținut în piesele quipu rămase este departe de a aduce rezultate concrete. Există o teorie enunțată de Gary Urton, profesor de studii pre-columbian la Universitatea Harvard, conform căreia sistemul de noduri și culori al oricărui khipu reprezintă un sistem binar de codificare al datelor fonologice și/sau logografice.

Imperiul Incaș

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/istoria-scrisa-pe-snururi-quipu-enigmaticul-sistem-de-inregistrare-a-informatiilor-folosite-de-imperiul-incas-nici-pana-astazi-nu-a-fost-descifrat/


Like it? Share with your friends!

0
4 shares
Share via