0

„Istoria adevărată” este o lucrare bizară, scrisă de către Lucian de Samosata, autor din Antichitate, ce a trăit în sec. II d.Hr. În ciuda numelui, lucrarea nu conține dezvăluiri istorice, nici elemente de adevăr istoric. „Vera historia” este o scriere satirică și s-ar putea spune că reprezintă… prima operă „science fiction” din istoria umanității.

Este prima creație din istoria literaturii care ar putea fi încadrată în genul SF, prin caracteristicile sale, prin narațiune, descrieri și personaje. Autorul „Istoriei adevărate” s-a născut la Samosata, în anul 125 e.n., pe un teritoriu care astăzi face parte din Turcia. Lucian s-a instruit inițial în tainele sculpturii, însă ulterior a devenit un autor literar prolific, căruia i se atribuie circa 80 de scrieri.

„Istoria adevărată” este una dintre scrierile satirice ale lui Lucian, fiind alcătuită din două părți. Începută ca un voiaj către Coloanele lui Hercule, narațiunea îi aduce pe protagoniștii poveștii (povestitorul și cei 50 de tovarăși de aventură) într-o lume fantastică. Ambarcațiunea lor este luată de către un vânt puternic, spune povestitorul, și purtată până pe suprafața Lunii, după o extraordinară și îndelungată călătorie.

Este, foarte probabil, prima scriere fantastică în care se face referire la viața extraterestră. În această operă, despre care autorul spune că descrie „fapte pe care nu le-a văzut” și „aventuri care nu i s-au întâmplat”, se face referire la… două specii extraterestre. Locuitorii Soarelui și locuitorii Lunii. S-a spus că lucrarea ar parodia opera istorică a lui Herodot, care conține unele elemente neconforme cu realitatea timpurilor.  Indiscutabil, „Istoria adevărată” a lui Lucian din Samosata este o scriere aparte, care întrunește elemente de literatură fantastică, parodie, satiră și science fiction (cu toate că acest ultim gen a apărut cu mult mai târziu).

În neobișnuita scriere se relatează despre o confruntare militară între locuitorii Lunii și cei ai Soarelui – câștigată finalmente de către „solarieni”. Motivul conflictului armat? Planurile de colonizare a unui alt corp ceresc („Luceafărul”). Elementele de SF sunt surprinzător de numeroase, pentru o scriere concepută în Antichitate, în secolul II e.n.

Istoria adevărată


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/prima-scriere-sf-din-istoria-literaturii-a-fost-realizata-in-urma-cu-1-800-de-ani-in-istoria-adevarata-a-lui-lucian-din-samosata-se-face-referire-la-extraterestri-si-la-un/


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF