0
7 shares

Surprinzător, strategia de a încheia alianțe solide, chiar și cu potențialii rivali, nu este caracteristică doar oamenilor cu abilități sociale deosebite. Un studiu recent publicat în jurnalul Current Biology arată că un asemenea comportament poate fi observat și la delfinii din genul Tursiops, cei mai comuni membrii ai familiei Delphinidae. Studiul a arătat că delfinii masculi au capacitatea de a memora șuieratul caracteristic (sunetul-semnătură) emis de către semenii lor – fiind apți să-și recunoască prietenii și adversarii după o absență îndelungată. În timp, delfinii își dezvoltă rețele sociale complexe, asemănătoare celor umane, lucru unic în lumea animală.

Delfinii care viețuiesc în zona Golfului Shark, situată la vest de Australia, reușesc să-și depășească agresivitatea și rivalitatea pentru a forma mici grupuri care le oferă posibilități sporite de reproducere, de obținere a unei partenere sexuale. Delfinii se aliază și formează „echipe” ce reușesc să „fure” femelele ce aparțin altor grupuri, uneori mai puternice, și de a le păstra, în cazul atacurilor grupurilor rivale. Delfinii masculi se dovedesc capabili să coopereze cu indivizii concurenți, doar pentru a-și spori șansele de a procrea. Oamenii de știință au observat că, la delfini, aceste alianțe, odată formate, prezintă o coeziune admirabilă. Prietenia dintre membrii unui asemenea grup, ce poate fi alcătuit și din numai doi sau trei delfini masculi, poate fi foarte puternică. Poate să dureze o viață întreagă.

Ce manifestări sunt specifice pentru aceste puternice legături de prietenie și colaborare? S-a constatat că fiecare delfin își crează un sunet-semnătură, pentru a se deosebi și a fi deosebit de alți semeni de-ai săi. Procesul se petrece în primele luni de viață. Aceste sunete sunt foarte asemănătoare cu… numele proprii folosite de către oameni.

S-a constatat că unii delfini au fost capabili să își amintească sunetele-semnătură specifice unor semeni de-ai lor chiar și după o perioadă de 20 de ani în care nu i-au mai întâlnit. Această remarcabilă memorie socială pe termen lung, combinată cu utilizarea „numelor” individuale le permite delfinilor să dezvolte relații sociale complexe și diferite. Aceste etichete vocale joacă un rol central în recunoașterea prietenilor, dar și a competitorilor, a membrilor grupurilor rivale.

alianțe


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/uimitoarea-inteligenta-sociala-a-delfinilor-admirabilele-creaturi-acvatice-folosesc-nume-individuale-si-dezvolta-aliante-de-durata-in-scopul-supravietuirii-si-r/


Like it? Share with your friends!

0
7 shares

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
7
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF