fbpx
0

Termenul de Revoluție industrială a fost popularizat pentru prima oara de economistul englez Arnold Toynbee (1852-1883) pentru a descrie dezvoltarea economica a Marii Britanii intre 1760 si 1840. Nici prima revolutie industriala nu a fost scutita de reprosuri, dincolo de pasul urias pe care l-a reprezentat: in primul rand un impact negativ asupra mediului.

Cresterea populatiei si a conditiilor de trai au dus la saracirea resurselor naturale. Folosirea chimicalelor si a combustibilului fosil in fabrici a dus la cresterea exponentiala a poluarii aerului si a apei.

A Doua Revolutie a demarat in 1870, o data cu folosirea electricitatii in productia de masa, iar A Treia Revolutie Industriala a folosit electronica si tehnologia informatiei pentru a automatiza productia, din 1969 si pana azi.

A Patra Revolutie Industriala, prescurtata de unii analisti Industria 4.0, este o revolutie a retelelor, platformelor si tehnologiei digitale.

Potrivit profesorului universitar Klaus Schwab, fondatorul si directorul executiv al Forumului Economic Mondial, acest fenomen „estompeaza limitele dintre sferele fizica, digitala si biologica”.

Asa cum au existat reprosuri fata de Prima Revolutie Industriala, si in cazul „Industria 4.0” se nasc rezerve, fiind amintite, pe langa reusite, si riscurile pentru societatea umana. Mai ales ca in noua Industrie un rol esential si revolutionar il are Inteligenta Artificiala (IA).

Astfel, la capitolul „reusite” se vorbeste despre  faptul ca „viitorul le apartine oamenilor care, cu ajutorul inteligentei artificiale vor ajunge sa rezolve toate enigmele Terrei si ale Universului, in acest fel omul asigurandu-si chiar nemurirea”.

La capitolul „riscuri” se afla cei care „avertizeaza cu privire la pericolul «trezirii» unei superconstiinte artificiale care ar putea ajunge sa fie animata de propriile scopuri, iar proliferarea speciei umane ar putea sa nu fie unul dintre aceste scopuri”. (George CUȘNARENCU)


Citește mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/inteligenta-artificiala-calul-troian-al-erei-digitale/


Like it? Share with your friends!

0
Share via