fbpx
0

Câte tipuri de înșelătorii pe internet cunoști? Revoluția computerelor, ca toate revoluțiile, a adus și bune, și rele. De aceea, trebuie să ții cont de faptul că mulți escroci încearcă să te păcălească folosind mediul online.

Îți prezentăm câteva dintre cele mai comune metode folosite online de escroci pentru a convinge utilizatorii să le ofere bani sau detalii private. Din fericire, dacă ești conștient de existența acestor înșelătorii pe internet și de modus operandi al infractorilor în spațiul virtual, ai toate șansele să te protejezi, după cum arată Our Watch, cea mai mare organizație nonguvernamentală de prevenție din Marea Britanie.

1. Scrisoarea nigeriană

Iată prima dintre aceste înșelătorii pe internet. Este o înșelătorie foarte comună. Primești un e-mail care te anunță că un politician foarte bogat sau un necunoscut fără moștenitori tocmai a murit undeva în Nigeria.

Tot ce trebuie să faci este să îi permiți celui care a trimis e-mail-ul să îți verse banii în cont pentru a fi păstrați în siguranță. Ți se spune că vei fi răsplătit generos.

La un moment dat, cel care a trimis e-mail-ul îți va cere bani pentru taxe bancare sau ceva asemănător. De ce-ai răspunde unui e-mail nesolicitat în care ți se promit bani?

2. Înșelătoria cu dezastre naturale

Unii escroci profită de dezastre naturale cunoscute, pe care le-au văzut la știri. Adeseori, creează un site fals sau îți trimit un e-mail prin care îți cer o donație pentru cauză, apelând la mila ta.

Verifică întotdeauna dacă fundația de caritate este reală. Nu trebuie să crezi pe nimeni pe cuvânt.

3. Înșelătoria „Prietenii tăi au fost jefuiți”

O știm bine în România, unde oamenii primesc apeluri telefonice în loc de mesaje, și tot mai face victime! În această înșelătorie, oamenii primesc mesaje de pe adresele electronice ale prietenilor lor prin care sunt anunțați că deținătorii conturilor au fost jefuiți.

„Prietenul” îți cere bani spunându-ți că se află de unul singur într-o țară străină, lefter. În realitate, contul prietenului tău a fost compromis (cu malware, prin furt de parolă sau prin alte metode).

Dacă trimiți bani, aceștia nu vor ajunge la cunoscuții tăi. Cere-i prietenului să te sune ca să-i poți auzi vocea.

4. Înșelătoria „Dă click pe această felicitare”

În timpul perioadei sărbătorilor, unii escroci postează pe internet felicitări false cu intenții dubioase. Dacă dai click pe o asemenea felicitare, ți se va spune să faci un update la media player-ul tău.

Acest update este, de fapt, un virus. Nu da crezare mesajelor din surse nesigure care îți cer să îți actualizezi software-ul!

5. Răscumpărare prin e-mail

Multe informații privitoare la viețile noastre private sunt acum disponibile online, mai ales prin platformele sociale. De aceea, un escroc poate folosi aceste detalii ca să-ți trimită un e-mail cu o cerere de răscumpărare, susținând că o rudă de-a ta a fost răpită și că tu o poți elibera numai dacă plătești.

Din nefericire, astfel de lucruri chiar se întâmplă, însă, în majoritatea cazurilor, este vorba de o mare minciună. Ar trebui să-ți suni ruda ca să te asiguri că nu a pățit nimic.

6. „Completează chestionarul nostru!”

Multe chestionare de pe internet chiar sunt niște instrumente de marketing. Însă unele sunt proiectate pentru a-ți fura parolele, detaliile bancare și istoria activității pe internet.

Fii cu băgare de seamă! Dacă nu vrei să completezi formularul, închide-l din browser.

7. Conturi de Facebook furate de la oameni în care ai încredere

La fel ca e-mail-urile, și conturile de Facebook pot fi sparte. Așa că poți primi un mesaj prin care o persoană cunoscută îți cere bani sau ceva de genul acesta.

Sună persoana respectivă pe telefon – nu prin contul de Facebook – pentru a-i verifica identitatea.

8. SMS bancar fals

Această metodă este cunoscută drept „smishing”. În telefon îți apare un mesaj fals, prezentându-se ca venit din partea băncii tale. Apoi, ți se cere să trimiți detalii personale la o adresă de e-mail sau pe o pagină web.

Dacă faci asta, ele vor ajunge pe mâna unui escroc. Nu răspunde mesajelor ce par a fi trimise de bănci, acestea nu îți vor solicita detalii personale prin e-mail! Sună la numărul cunoscut al băncii și vorbește cu angajații de acolo dacă întâmpini probleme cu contul bancar.

9. „Ai câștigat la loterie! În Letonia.”

Dacă primești vreun mesaj care te anunță că ai câștigat la loterie, poate chiar la una organizată într-o țară în care nu ai fost niciodată, și apoi ți se cere să faci o plată, ar trebui să știi că este vorba de o înșelătorie foarte comună.

10. Testul cu întrebări care îți cere numărul de telefon

Dacă completezi un test cu întrebări pe internet și ți se cere numărul de telefon, nu îl oferi! Ar putea să-l utilizeze ca să încarce de pe numărul tău de telefon sume mari de bani.

11. Înșelătoria „Orfanul înfometat”

Poate că vei vedea pe internet imaginea unui copil sărac, alături de un mesaj înduioșător. Ți se va spune că, dacă donezi o sumă mică de bani, copilul va avea ce să mănânce în ziua respectivă.

Însă banii nu ajung la copil, ci la un escroc. Când donezi, asigură-te că organizația la care merg banii tăi este înregistrată legal. S-ar putea ca escrocii să ofere date de înregistrare false, așa că este indicat să faci o minimă cercetare.

12. Înșelătoria clasică cu anunțuri

Dacă vezi o mașină, o casă sau un alt bun la un preț ridicol de mic, trebuie să te întrebi dacă anunțul este real. Poate că obiectul chiar este de vânzare, însă nu din partea persoanei respective – aceasta a furat imaginile cu obiectul respectiv.

Dacă nu vezi bunul respectiv în realitate și ți se cer bani înainte, nu trimite niciun leu, este o înșelătorie!

13. Antivirusul fals

Această înșelătorie se folosește de faptul că noi știm că virușii se află peste tot în mediul online și profită de frica ta de utilizator. Ți se oferă o scanare gratuită și apoi ți se spune că trebuie să descarci antivirusul.

Ar putea fi vorba de un virus, așa că evită să faci asta. Dacă vrei un antivirus bun, fă niște cercetări pe internet, după cum și compania Kaspersky își sfătuiește utilizatorii.

14. O diplomă gratuită

Multe anunțuri dubioase promit diplome de absolvire a facultății sau a unor cursuri neacreditate de Ministerul Educației. Ți se cere numai o taxă și să răspunzi unor întrebări online.

Aceste „examene” nu sunt reale și scopul lor este să facă bani. Dacă vrei o diplomă reală, contactează o instituție de învățământ de care ai mai auzit!

15. Înșelătoria „Lucrează de acasă”

Iată și ultima dintre aceste înșelătorii pe internet. În momentul de față, această escrocherie este răspândită pe „întreg” internetul. Vei vedea un fel de mărturie a cuiva pe platformele sociale sau un comentariu la sfârșitul unui articol.

Persoana respectivă va susține că este ușor să faci bani lucrând de acasă. Cum se desfășoară: după ce contactezi autorul (răspunzând la mesaj), îți va cere o taxă mare și îți vor promite că îți vor oferi toate cele necesare ca să începi o afacere de acasă. Este vorba de o înșelătorie.


Sursa: incredibilia.ro


Like it? Share with your friends!

0