fbpx
0

Iarna atomică: La începutul anilor ’80, oamenii de ştiinţă americani şi ruşi au schiţat un scenariu sumbru: într-un război dintre cele două superputeri, fumul provenit de la incendiile provocate de explozii nucleare ar fi atât de dens încât ar bloca razele Soarelui, transformând Pământul într-un loc rece, întunecat şi secetos, lipsit de vegetaţie, pentru o lungă perioadă de timp.

Scenariul a devenit cunoscut drept iarna nucleară. Nu am mai auzit prea multe despre acest viitor apocaliptic în ultimii ani. Însă cercetările despre potenţialul distructiv al războiului cu arme atomice au continuat.

Cu toate că Statele Unite şi Rusia au hotărât, în 2010, să îşi reducă arsenalul nuclear, ambele ţări au capacitatea nu doar de a provoca distrugeri instantanee, ci şi de a determina temperaturile globale să scadă sub pragul îngheţului, chiar şi în timpul verii. Culturilagricole ar fi distruse, iar foametea ar putea ucide mare parte din omenire.

Însă nu numai superputerile ameninţă planeta, se arată într-un articol publicat pe site-ul New York Times şi semnat de Alan Robock şi Owen Brian Toon.

Alan Robock este profesor de ştiinţe ale mediului la Universitatea Rutgers din SUA, iar Owen Brian Toon este profesor de ştiinţe atmosferice şi oceanice la Universitatea din Colorado.

Un război nuclear „mic” ar fi devastator.

Un război nuclear între două ţări care folosesc 100 de bombe atomice de dimensiunea celei de la Hiroshima, adică mai puţin de jumătate din arsenalul Indiei şi Pakistanului la un loc, ar putea produce schimbări climatice nemaivăzute în istoria omenirii.

De aceea ar trebuie să ne bucurăm că a fost încheiat acordul cu Iranul, care ar putea să împiedice această ţară să îşi dezvolte arme nucleare. Din acelaşi motiv ar trebui să ne îndreptăm atenţia către Coreea de Nord, care a susţinut recent că a lansat cu rachetă un satelit pe orbită, însă experţii spun că în realitate Phenianul lucrează la fabricarea unei rachete balistice intercontinentale.

Nouă ţări din lume deţin arsenale nucleare, având în total peste 15.600 de arme, potrivit Ploughshares Fund, o fundaţie pentru securitatea globală. Aproximativ 94% dintre aceste arme aparţin Rusiei şi Statelor Unite. În afară de Coreea de Nord, celelalte ţări cu capacităţi nucleare au între 100 şi 300 de arme atomice. Toate au puterea de a distruge mediul înconjurător de pe glob.

Riscul ca armele nucleare să fie folosite din greşeală – din panica de după un incident internaţional, din cauza unui sistem atacat informatic sau de un lider nechibzuit al unei puteri nucleare – ar putea fi eliminat prin simpla înlăturare a acestor bombe.

Iarna


Citeste mai mult: https://howandwhy.ro/stiati-ca/103-Iarna-atomica-Cum-ar-arata-planeta-noastra-dupa-un-razboi-nuclear.html


Like it? Share with your friends!

0