0
8 shares

Hrană produsă din aer poate părea un concept exagerat, însă un start-up finlandez a dezvoltat o nouă tehnologie prin care poate fi preparată pudră proteică destinată consumului uman pe bază de dioxid de carbon (CO2), relatează The Telegraph.

Compania finlandeză din industria alimentară Solar Foods, fondată în 2017, utilizează electricitate şi CO2 captat din atmosferă pentru a realiza o substanţă similară cu făina şi speră că până în anul 2021 acest produs va ajunge pe rafturile magazinelor.

Circa 50% din acest produs conţine proteine, iar restul este alcătuit din carbohidraţi şi grăsime.

Compania speră că această pudră proteică va deveni un ingredient ce va putea fi adăugat în alimente precum iaurt sau alternative la carne, cum ar fi burgerii vegetali.

Motivaţia din spatele acestui produs a fost inspirată de convingerea companiei producătoare potrivit căreia poate ”deconecta” producţia de alimente de agricultură şi resurse naturale.

Producţia proteinei necesită descompunerea apei în hidrogen şi oxigen cu ajutorul electricităţii, într-un bioreactor.

Hidrogenul rezultat este apoi adăugat la CO2 cu care sunt hrăniţi microbi în timpul unui proces de fermentare. Proteinele obţinute sunt transformate în pudră.

Prima fabrică a încheiat recent faza de ”pre-inginerie” şi deţine în prezent ”un reactor de mărimea omului”, însă compania intenţionează să deţină mai multe ”reactoare de mărimea unui autobuz” cu ajutorul cărora vor putea fi produse ”mii de tone pe an”, după cum a declarat Pasi Vainikka, director executiv al Solar Foods cu sediul în Helsinki.


Citește mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/hrana-viitorului-primul-aliment-vegetal-care-este-deconectat-de-agricultura-si-resurse-naturale/


Like it? Share with your friends!

0
8 shares
Share via