fbpx
0

Hora de la Frumușica este efigia Muzeului din Piatra Neamț, având o vârstă estimată la 6.000 de ani. Opera cucuteniană este de fapt un suport antropomorf  compus din șase statuete feminine, văzute din spate, înlănțuite într-o horă. Descoperită în anul 1942 la locul numit „Cetățuia” din satul Bodeștii de Jos, jud. Neamț, aceasta este una dintre capodoperele culturii Cucuteni.

Meșterul cucutenian nu a modelat decât șoldurile care exprimă clar, însă, feminitatea personajelor. Artistul plastic din mileniul al IV-lea î.Hr. a renunțat la modelarea capului, brațelor și picioarelor, dar prin decupări ovale pe două registre conferă ritm ansamblului, dând impresia de rotire. Modelatorul a demonstrat un pătrunzător spirit de observație, rezultatul fiind de o sinteză genială.

Cronicarii și istoricii care au văzut ansamblul acesta ceramic au spus că femeile reprezentate par preocupate de dansul lor ce trebuie să aducă soare, apă, belșug și grâne. Impresia de ceremonie sacră, legată de reînvierea naturii, este accentuată de decorul în elipse pictate cu alb, pe fondul roșu al grupului.

Hora


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/hora-de-la-frumusica-suportul-antropomorf-cucutenian-are-6-000-de-ani-vechime/


Like it? Share with your friends!

0