0
2 shares

Culoarea ochiului uman este determinată de doi factori: pigmentarea irisului și modul în care acesta împrăștie lumina care trece prin el. Genele dictează cât de mult melanină va fi prezentă în ochi, iar cu cât este mai mult melanină, cu atât mai întunecată va fi culoarea ochilor. Cu toate acestea, la unele persoane culoarea ochilor tinde să se schimbe în funcție de cantitatea de lumină care ajunge la ochii. Acest lucru se datorează dublului strat de iris prezent în ochi. Culoarea depinde de stratul care reflectă lumina. Dar care este culoarea ochilor cel mai des întâlnită în lume?

Se estimează că circa 55% din populația lumii are ochi căprui. Irisul maro este determinat de pigmentarea sa și poate fi fie maro închis, fie maro deschis. Irisul maro închis rezultă dintr-o concentrație ridicată de melanină și este obișnuit pentru locuitorii din Asia de Est, Asia de Sud-Est și Africa. Irisul maro deschis apare din cauza unui nivel mai mic de melanină și este frecvent în Europa, Asia de Vest și America.

Ochi albaștri sunt și ei destul de răspândiți. Totuși, nu există o pigmentare albastră în ochi, iar culoarea albastră este, prin urmare, rezultatul unui nivel scăzut de melanină în stratul frontal al irisului. Cu toate acestea, cercetările efectuate de Universitatea din Copenhaga în 2008 au arătat că o mutație genetică care a avut loc acum aproximativ 10 000 de ani a condus la apariția ochilor albaștri și că o genă care împiedică producerea de melanină în ochi ar putea fi cauza primară. Europa înregistrează cel mai mare procentaj de persoane cu ochi albaștri, iar Finlanda se află pe lista țărilor cu cel mai mare procent de persoane cu ochi albaștri, circa 89% din populație.

La polul opus se situează persoanele cu culoarea ochilor verde, circa 10% din populația globului. Culoarea verde rezultă din scăderea nivelului de melanină, prezența pigmentului gălbui lipochrom și a unei nuanțe albastre cauzate de faptul că irisul împrăștie lumina reflectată. Când toți acești factori conclucrează rezultatul este o culoare verde. Este comună în Europa Centrală, de Vest și de Nord.

ochii


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/ce-este-heterocromia-si-de-ce-ochii-tai-sunt-caprui-albastri-sau-verzi/


Like it? Share with your friends!

0
2 shares

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
1
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
1
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF