fbpx
0
6 shares

Basmele și legendele abundă în descrieri ale unor făpturi gigantice care populau Pământul, într-un trecut nedeterminat. Astăzi, știința ne arată că planeta noastră a fost gazdă și pentru astfel de creaturi, în perioade bine determinate, prin metodele de datare moderne. Unele dintre aceste specii au existat (de exemplu giganții), o vreme, simultan cu oamenii, însă azi sunt dispărute.

Acinonyx pardinensi a fost, în urmă cu 1,8 milioane de ani, o specie uriașă de ghepard, ce a trăit pe actualul teritoriu al republicii Georgia. La nivelul umerilor, avea înălțimea unui leu. Lungimea corpului (fără a pune coada la socoteală) era de 200 cm iar greutatea ajungea la 100 kg. Ca dimensiuni, era dublu față de gheparzii actuali. Apetitul fiarei era pe măsură: consuma cam 7500 kg de carne pe an.

Giganții

Cea mai mare maimuță care a trăit vreodată pe Terra a fost numită Gigantopithecus blacki, de către oamenii de știință. Specia a apărut în urmă cu 9 milioane de ani și a dispărut în urmă cu aproximativ 100.000 de ani. Ajungea la 270 kg și măsura aproximativ 3 metri înălțime, depășind, astfel, gorilele de azi. Maimuța gigant se asemăna cu un urangutan. Vreme de zeci de mii de ai, acești giganți au viețuit, pe Terra, alături de Homo sapiens.

GIganții

Megalonyx jeffersonii a fost cea mai mare specie de leneș care a trăit pe planetă. Putea atinge o înălțime de 3 metri și o greutate de 1000 de kg, cam cât un taur. Astăzi mai trăiesc șase specii de leneș. Aceste animale depășesc arareori greutatea de 9 kg.

GIganții

Siamogale melilutra a fost o specie de vidră uriașă. La cele 50 de kg ale sale era dublă față de vidra sud-americană gigantică (Pteronura brasiliensis) de azi și de patru ori mai mare decât vidrele eurasiatice (Lutra lutra) din zilele noastre.

GIganții

Cei mai mari pinguini din ziua de azi sunt cei imperiali, care au în jur de 1,2 metri înălțime. Astfel, ei sunt cu mult mai mici decât pinguinii Kumimanu biceae, ce au viețuit până acum 56 de milioane de ani. Aceștia erau de mărimea unui bărbat voinic. La o înălțime de 180 cm, atingeau 100 de kilograme. Totuși, pinguinii Palaeeudyptes klekowskii puteau crește și mai mari, atingând 2 metri și o greutate de 115 kg.

Giganții


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/gigantii-disparuti-creaturile-uriiase-care-au-existat-pe-terra-in-trecutul-indepartat/


Like it? Share with your friends!

0
6 shares
Share via