fbpx
0

Chiar dacă are un caracter superficial, orice rană, arsură sau incizie chirurgicală care distruge stratul profund al dermei va lăsa o cicatrice definitivă și ireparabilă. Evoluția cicatricilor este un proces lung și imprevizibil, care poate dura până la doi ani. În tot acest timp, semnele de la nivelul pielii își schimbă culoarea, capătă volum și devin dureroase.

Oricare ar fi cauza rănii, cicatrizarea se realizează în trei etape:

 • Etapa inflamatorie sau exudativă, în care sunt eliminate celulele alterate;
 • Etapa de granulație sau proliferativă, în care derma și epiderma se refac treptat, iar rana se închide;
 • Etapa de epitelizare sau formarea cicatricii.

Vindecarea completă a rănii și regenerarea țesutului se pot definitiva pe parcursul câtorva luni.

Pansamentele umede accelerează vindecarea

Considerată pentru o lungă perioadă drept singura metodă eficientă pentru tratarea plăgilor, cicatrizarea în mediul uscat este în momentul de față o soluție învechită. În prezent, specialiștii recomandă folosirea pansamentelor umede pentru refacerea completă a țesutului cutanat. Pansamentele umede recrează condițiile de umiditate și temperatură specifice organismului. Folosite corespunzător și schimbate la intervale regulate, acestea pot reduce timpul necesar cicatrizării cu până la 50 la sută.

Factori de influență

Cicatrizarea perfectă a rănilor depinde în mare măsură de pansamentele folosite, însă există și alți factori care influențează procesul de închidere a rănilor. Cei mai des întâlniți sunt:

 • fumatul poate provoca anomalii de coagulare la nivelul capilarelor, împiedicând irigarea eficientă a pielii;
 • hiperpigmentarea pielii, cauzată de expunerea îndelungată la soare, determină formarea petelor maronii pe suprafața cicatricii;
 • alimentația neadecvată afectează etapa inflamatorie. În schimb, alimentele bogate în zinc, vitamina C și vitamina E pot accelera cicatrizarea rănii;
 • obezitatea crește tensiunea resimțită la nivelul leziunii;
 • stresul slăbește reacția inflamatorie, indispensabilă procesului de cicatrizare;
 • anumite afecțiuni medicale și unele medicamente (imunosupresoarele și corticosteroizii) influențează negativ procesul de formare a cicatricii.

Evoluția cicatricilor

Atunci când se produce o leziune, fibrele de colagen, vasele de sânge, terminațiile nervoase și fibrele musculare sunt parțial distruse. În scurt timp se formează cheaguri la nivelul rănii pentru a opri sângerarea excesivă iar celulele moarte, microbii și resturile de țesut sunt eliminate treptat de către macrofage.

După patru zile se formează un nou țesut de susținere, fibrele de colagen sunt sintetizate și apar noi vase de sânge. Între a șasea și a zecea zi rana se vindecă, iar țesutul de granulație se transformă în țesut cicatricial. După scoaterea firelor, cicatricea are un aspect estetic, fin și neted, însă își schimbă aspectul în următoarele 4-8 săptămâni. Abia după această perioadă cicatricea capătă forma finală.

Există două mari tipuri cicatriciale: hipertrofice și cheloide.

 • Cicatricile hipertrofice au aspect pronunțat, culoare roșie și sunt însoțite de mâncărimi. Se formează datorită creșterii exagerate a țesutului cicatricial la nivelul leziunii inițiale. În general, se dezvoltă în câteva săptămâni după o intervenție chirurgicală, un traumatism sau o arsură. Dimensiunea lor crește între săptămânile a treia și a șasea, apoi începe să regreseze.
 • Cicatricile cheloide sunt groase, neregulate, umflate, de culoare roșu închis. Se formează din țesutul cicatricial care s-a extins dincolo de limitele leziunii inițiale. Apar după câteva luni de la traumatism și nu regresează spontan.

Camuflarea cicatricilor prin make-up

Semnele inestetice dobândite în urma unor leziuni se pot transforma într-un complex, mai ales dacă sunt în zone vizibile. Specialiștii în machiaj te învaţă cum să ascunzi micile imperfecțiuni.

Cicatricile recente au de regulă o culoare pronunțată. Acestea pot fi acoperite cu fard corector și fond de ten de culoarea caisei. Pentru o mai bună camuflare, aplică un fard bej, ușor satinat.

Cicatricile mai vechi presupun diminuarea volumului care le face vizibile și proeminente. În acest sens, folosește un fard iluminator, într-o nuanță apropiată tenului.

Ştiai că…

 • Cicatricile foarte vizibile apar în urma traumatismelor și a intervenților chirurgicale;
 • Dimensiunea semnului definitiv este evaluată între 3 și 7,5 cm, atât la bărbați cât și la femei;
 • Pentru 36 la sută dintre bărbați, cicatricile înseamnă suferință, fiind cauzate de o boală sau un accident;
 • Percepția femeilor asupra cicatricilor de la nivelul abdomenului oscilează între bucuria unui eveniment fericit (nașterea unui copil) și suferința cauzată de boală;
 • Bărbații nu iau măsuri pentru îngrijirea și ascunderea cicatricilor, spre deosebire de femei;
 • În ceea ce privește ameliorarea aspectului, 75 la sută dintre subiecți sunt de acord cu chirurgia tradițională sau chirurgia cu laser.

Sursa: https://www.lneonline.ro/


Like it? Share with your friends!

0