fbpx
0

Toata lumea stie că Amelia Earhart a disparut deasupra Pacificului, in 1937, pe cand incerca sa devina prima femeie care facea ocolul lumii la bordul unui avion. Dar putini stiu care a fost prima femeie care chiar a reusit acest lucru…

În 1937, cand Geraldine „Jerrie” Mock avea 12 ani, ea a zburat pentru prima oara in carlinga unui avion Ford Tri-Motor. Acest eveniment ii va decide tot cursul vietii.

Fire baietoasa, Mock a dobandit, dupa zbor, un interes deosebit pentru tot ce tinea de mecanica. La liceul din Newark, Ohio, pe care l-a absolvit, ea a fost singura fata din clasa de inginerie, domeniu studiat ulterior si la Universitatea de Stat din Ohio.

Dupa ce s-a casatorit, in 1945, Mock a invatat sa piloteze avioane, cu ajutorul sotului ei, obtinand licenta de pilot. Curand, lucra ca manager la aeroportul Price Field din Columbus si efectua adesea zboruri catre Mexic, Canada si Bahamas.

În 1962, Mock i-a spus sotului ei, in gluma, ca nu mai ramasese nicio destinatie interesanta catre care sa zboare, iar acesta i-a raspuns, tachinand-o, ca singura provocare ar fi ocolul globului. Ideea a marcat-o si, cand Geraldine a descoperit ca, la 25 de ani de la tentativa nereusita a Ameliei Earhart, nicio alta femeie nu se mai incumetase la cursa in jurul lumii, si-a propus sa incerce ea asta.

Presa locala a fost entuziasmata si a demarat o campanie de strangere de fonduri pentru „eroina noastra”. Mock a reusit sa cumpere un avion Cessna 180 aproape nou, pe care l-a numit „Spiritul lui Columb”, adaugandu-i o statie radio, un motor special construit, scotand scaunele pasagerilor pentru a pune in loc rezervoare suplimentare.

Astfel, avionul putea sa zboare pana la 25 de ore fara realimentare. De asemenea, temerara aviatoare a mai urmat un curs special, obtinand un brevet care-i permitea sa zboare pe orice tip de vreme.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/geraldine-mock-prima-femeie-care-a-zburat-in-jurul-lumii/


Like it? Share with your friends!

0