fbpx
0

Metodele uzuale de protecție a pielii împotriva efectelor expunerii prelungite la solare se bazează pe absorbția și reflexia radiațiilor ultraviolete dăunătoare de tipul A (UVA). Însă, potrivi unui studiu publicat în Journal of Investigative Dermatology, un nou compus creat de cercetătorii de la University of Bath, împreună cu colegii lor de la King’s College London, este chiar mai eficient, deoarece acţionează din interior spre exterior pentru protejarea celulelor pielii atunci când stăm la plajă, lucru ce oferă o protecție în interiorul celulei, locul unde se produc cele mai nocive efecte ale radiaţiei UVA.

Compusul se fixează în interiorul celulelor pielii împiedicând astfel pierderea fierului, proces care este declanșat de expunerea la radiaţiile UVA. O pierdere în exces a fierului din celule poate conduce în final la distrugerea acestora și implicit la dezvoltarea unor probleme de sănătate. Pentru a înțelege de ce pierderea fierului din celule reprezintă o problemă gravă, trebuie să înțelegem modul prin care radiaţiile UVA afectează celulele pielii.

Radiațiile de la Soare eliberează radicali liberi, molecule de oxigen extrem de active, la nivelul pielii, care apoi provoacă distrugerea ADN-ului, membranelor celulare şi proteinelor. În același timp, se eliberează şi fierul din mitocondrii, uzinele energetive ale celulei, astfel încât celula rămâne fără energie și aceasta va produce şi mai mulți radicali liberi. Altfel spus, radiaţiile UVA omoară celulele, iar acest lucru poate provoca cancer de piele. Mai mult decât atât, radiaţiile UVA provoacă şi îmbătrânirea prematură a pielii.

„Cremele de protecţie solară din prezent nu sunt rele, dar ele pot fi, cu siguranță, îmbunătățite”, a declarat Olivier Reelfs, farmacolog şi cercetător principal, de la University of Bath.

Noul compus a fost conceput în special pentru o protecţie împotriva radiaţiilor UVA, dar acesta va fi folosit și împotriva radiaţiilor ultraviolete de tipul B (UVB), radiaţii cu o lungime de undă mai mică care sunt chiar mai periculoase pentru piele decât radiațiile UVA.
nou

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/oamenii-de-stiinta-au-gasit-un-nou-mod-de-a-ne-proteja-pielea-de-expunerea-prelungita-la-soare/


Like it? Share with your friends!

0