0

Istoria Pământului este plină de nenumărate evenimente și fenomene misterioase, surprinzătoare, unice. Acestea includ zeci de fenomene biologice, chimice, geologice, meteorologice și fizice. Oamenii de știință și geologii au încercat de-a lungul timpului să le înțeleagă, clasifice și explice. Unul dintre aceste fenomene unice este cunoscut ca “evenimentul anoxic” sau “eveniment oceanic anoxic”.

În timpul evenimentelor anoxice, zone mari ale oceanului devin complet epuizate de oxigen. Deși Pământul nu a experimentat acest fenomen de milioane de ani, descoperirile geologice au stabilit că oceanele noastre au fost martorele evenimentelor anoxice de mai multe ori, de-a lungul timpului. Geologii au descoperit că unele dintre aceste evenimente au devenit extreme și au dus la euxinie, o stare în care apa subterană ajunge la o mare concentrare de hidrogen sulfurat. Chiar și astăzi, există peste 400 de locuri în lume unde apa de mare conține caracteristici anoxice la scară foarte mică. Din punct de vedere geologic, aceste patch-uri de apă sunt cunoscute sub denumirea de “zone moarte”. Aceste zone moarte pot fi găsite în întreaga lume din America de Nord și de Sud până în Europa, China, Noua Zeelandă și Japonia.

Geologii și oamenii de știință nu sunt încă siguri despre cauzele care ce au declanșat aceste evenimente, dar există multe teorii care își propun să le explice. Unii geologi consideră că aceste evenimente au fost rezultatul încălzirii globale. O creștere a temperaturii a determinat o creștere masivă a biomasei care a dus la epuizarea oxigenului din ocean. Alții sugerează că circulația neregulată a apei între Polul Nord, Polul Sud și Ecuator a declanșat acest fenomen, sau că “ploile grele” ca fiind responsabile pentru evenimente. Ei cred că aceste precipitații grele au măturat cantități masive de materiale organice de pe continente, care în cele din urmă au ajuns în oceane și au declanșat declanșarea evenimentelor anoxice. Unele dovezi geologice au indicat o imensă zoă de hidrogen sulfurat otrăvitor pe suprafața și atmosfera oceanului care au provocat evenimente anoxice și euxinia.

istoria Pământului

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/evenimentele-anoxice-din-istoria-pamantului-timpurile-in-care-oceanele-au-ramas-fara-oxigen/


Like it? Share with your friends!

0