fbpx
0

Marea Piramidă din Gizeh (sau Giza) este înconjurată de nenumărate mistere, însă unul dintre ele îi intrigă pe arheologi în mod deosebit: de ce îi lipsește acesteia (una dintre cele mai precis construite structuri antice de pe planetă) piatra din vârf?

Din câte se știe, când s-au construit piramidele, piatra din vârf era ultimul element plasat pe structură. Însă Marii Piramide din Egipt îi lipsește tocmai această componentă, despre care istoricii cred că avea o importanță deosebită.

O mulțime de teorii și niciun răspuns

Unii experți sugerează că vârful piramidei a lipsit dintotdeauna, însă această teorie nu are o susținere prea largă. Date fiind caracteristicile și importanța pe care o dădeau acestei structuri, este puțin probabil ca egiptenii să o fi lăsat neterminată.

Pe de altă parte, alți istorici cred că vârful Marii Piramide nu era din piatră, ci din aur, și că a fost înlăturat în trecutul îndepărtat. Însă nu există nicio dovadă care să confirme această idee.

O teorie propusă de cercetătorul spaniol Miguel Perez-Sanchez sugerează faptul că Marea Piramidă nu a fost lăsată neterminată și că în vârful ei a fost amplasată o sferă masivă.

Perez-Sanchez spune că sfera pe care vechii egipteni au plasat-o în vârful piramidei simboliza Ochiul lui Horus și avea un diametru de 2,7 metri. Sfera ar fi avut rol de altar pentru venerarea Soarelui și a lui Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, care era asociată cu zeița Isis.

Efectele electrostatice din vârful Marii Piramide

O anecdotă ce are legătură directă cu vârful piramidei este aceea a experienței prin care a trecut inventatorul britanic Sir William Siemens. Se spune că, ajuns în vârful piramidei alături de ghizii săi, Siemens ar fi suferit un șoc electric când a încercat să bea dintr-o sticlă de vin pe care o adusese cu el.

Intrigat de acest efect neașteptat, Siemens ar fi înfășurat un ziar în jurul sticlei, transformând-o într-o butelie de Leyda – adică un condensator electric primitiv.

Potrivit poveștii, când Siemens ținea sticla deasupra capului, aceasta se încărca electric asemănător unei baterii. Ce fel de mecanism ar produce astfel de efecte în vârful piramidei?

Unii cercetători se întreabă dacă este posibil ca, acum câteva mii de ani, în vârful piramidei să fi fost montat un fel de condensator. Dacă da, este oare adevărată teoria potrivit căreia Marea Piramidă a fost construită pentru a produce energie, așa cum vehiculează o teorie care câștigă dinm ce în ce mai mult teren în zilele noastre?

Este posibil ca această structură să fi fost un fel de centrală electrică masivă care capta energia naturală a planetei, și nu un mormânt (așa cum susțin majoritatea istoricilor, în pofida faptului că în piramidă nu a fost descoperită nici măcar o mumie)?

Între atât de multe teorii, dintre care unele sunt cu adevărat bizare, un lucru este cert: este nevoie de mai multe teste pentru a ajunge o concluzie referitoare la scopul pentru care a fost construită Marea Piramidă. Timpul va avea de spus ultimul cuvânt.


Citește mai mult: https://incredibilia.ro/piatra-lipsa-din-varful-marii-piramide/


Like it? Share with your friends!

0