fbpx
0

Braconierii alterează fundamental ADN-ul elefanților africani. Studiile recente arată că braconajul a dus la creșterea exponențială a numărului de elefanți care se nasc fără colții de fildeș.

Deoarece braconierii ucid elefanții pentru colții lor, există acum mai puține exemplare care să se împerecheze în sălbăticie. În același timp, pentru elefanții fără fildeș care se împerechează există o probabilitate mult mai mare să transmită această caracteristică și puilor lor.

Cercetătorii de la organizația non-profit Elephant Voices relatează că până la 98% dintre femelele de elefant din anumite zone din Africa sunt lipsite de colții de fildeș. Este un procent astronomic în comparație cu mediile calculate anterior, care variau între 2% și 6%.

Joyce Poole, liderul Elephant Voices, urmărește schimbările apărute la elefanții africani de aproape 40 de ani. Potrivit lui Poole, există o corelație directă între braconaj și procentajul de pui născuți fără fildeș.

Fiindcă braconierii ucid exemplarele cu colți, iar cei lipsiți de fildeș supraviețuiesc, populația de elefanți „sfârșește prin a avea o mai mare proporție de exemplare fără fildeș, care apoi se reproduc și au tendința de a aduce pe lume, la rândul lor, pui fără colți”, a declarat Poole pentru Nautilus.

„În ziua de azi, când există atâta braconaj, elefanții fără colți au un avantaj, fiindcă nu mai sunt vânați pentru fildeș”, a explicat Poole.

Dacă situația nu se îmbunătățește, elefanții africani ar putea ajunge să fie lipsiți de fildeș, la fel ca „verișorii” lor asiatici. Există chiar și un precedent, în Mozambic.

Acolo, violența creată de războiul civil a contribuit la măcelărirea a 90% dintre elefanții din zonă între 1977 și 1992. 30% dintre femelele de elefant născute acolo încă sunt lipsite de fildeș.

Femelele mai bătrâne – cruțate fiindcă nu aveau colți – au transmis gena lipsei de colți și fiicelor lor. Povestea ne aduce aminte și de soarta tristă a Parcului Național Addo din Africa de Sud, unde 90% dintre femele nu au fildeș.

Când guvernul sud-african a înființat parcul, în 1931, vânătorii occidentali uciseseră toți elefanții în afară de 11, iar patru din cele opt femele cruțate nu aveau fildeș, existând astfel o probabilitate mai mare să dea naștere unor pui fără colți.

Un agent al Kenya Wildlife Service stivuiește colții de elefant, parte a unei capturi de 105 de tone de fildeș care urmează să fie incinerat.

Braconajul a dus elefanții pe muchia dispariției în unele zone din Africa. Între 2007 și 2014, braconierii au ucis, în medie, 56 de elefanți pe zi.

Acești 144.000 de elefanți măcelăriți – aproape o treime dintre toți elefanții Africii – au murit în mare parte ca urmare a cererii de fildeș din China, unde acest material este foarte prețuit și, din păcate, face parte dintr-un comerț înfloritor.


Citește mai mult: https://incredibilia.ro/elefantii-africani-se-nasc-fara-fildes/


Like it? Share with your friends!

0