fbpx
0
5 shares

Descoperire: Recent, arheologii au făcut o importantă și neașteptată descoperire, în Egipt, la sud de Cairo, în guvernoratul Minya. Este vorba despre o necropolă despre a cărei existență nu o bănuia nimeni până acum și care vreme de milenii a rămas neatinsă, de către căutătorii de comori. Complexul antic se află la 6 km de necropola Tuna El-Gebel.

Necropola are o vechime de peste două milenii, datând din perioada târzie a domniei faraonilor, precum și din vremea dinastiei ptolemeice, de origine macedoneană (fiind întemeiată de către Ptolemeu I Soter, general al lui Alexandru cel Mare). Ultima reprezentantă a acestei dinastii a fost Cleopatra – care a încercat, zadarnic, să prevină anexarea Egiptului de către romani.

Kaled el-Enany, conducătorul Ministerului Antichităților, afirmă ca va fi nevoie de cel puțin cinci ani, pentru extragerea întregului material arheologic din necropola nou-descoperită. Printre mormintele din antica necropolă a fost descoperit și locul de veșnică odihnă al unui mare preot al zeului Thot – reprezentat în arta egipteană sub forma unui bărbat cu cap de ibis. La vechii egipteni, Thot era zeul înțelepciunii, al cunoașterii, magiei și era considerat, de asemenea, cel care a inventat scrierea. În urma examinării hieroglifelor de pe vasele canopice aflate în mormântul preotului s-a aflat că numele său era Djehuty-Irdy-Es și că făcea parte dintr-un grup de elită în societatea egipteană – „unul dintre cei cinci mari”, întrucât era cel mai vârstnic dintre preoții zeului Thot.

Descoperire

În mormânt au fost descoperite patru vase conopice, confecționate din alabastru. Mumia marelui preot a fost împodobită cu o reprezentare a zeiței Nuit (zeiță a cerului), elemente decorative confecționate din pietre prețioase de culoare roșie și albastră, foi de bronz aurit. Alături, au fost puse patru amulete, confecționate cu măiestrie din pietre semiprețioase. În complexul arheologic s-au găsit 1000 de figurine ushabti. În cele opt morminte ale nou-descoperitei metropole se află nu mai puțin de 40 de sarcofage.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/descoperire-importanta-in-egipt-o-necropola-ramasa-neatinsa-vreme-de-peste-doua-milenii-extrem-de-bogata-in-artefacte-au-fost-gasite-40-de-sarcofage/


Like it? Share with your friends!

0
5 shares
Share via