fbpx
0

Poluarea cu deșeuri din plastic a atins proporții epidemice – se estimează că 100 de milioane de tone de gunoaie rezultate din activități umane se află în prezent în oceanele lumii, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Victor Vescovo, un explorator marin,  ce a devenit primul om care a realizat scufundări multiple în cele mai adânci locuri de pe Terra, a declarat că a descoperit în astfel de locuri deșeuri rezultate din activități umane. Pe lângă descoperirea a trei noi specii de viețuitoare marine, în timpul explorărilor sale a observat și pungi de plastic.

Potrivit stirileprotv, exploratorul în vârstă de 53 de ani a reușit să realizeze singur două scufundări la cea mai mare adâncime cu ajutorul unui submersibil, la 10.928 de metri, respectiv 10.927 de metri, atingând cel mai adânc punct de pe suprafață Pământului, în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific.

În timpul uneia dintre scufundări ″am găsit două deșeuri; nu este prea clar ce erau, dar cu siguranța proveneau din activități umane″⁣, a declarat Vescovo în cadrul unei conferințe susținuta la ″⁣Explorers Club″⁣ din New York.

″Navighez pe fundul Gropii Marianelor, totul este frumos, liniștit, într-un mod steril deși este viata sălbatică acolo, şi apoi se vede, este de neconfundat, este realizată de mâna omului, are margini ascuţite″, a explicat exploratorul.

Aceasta a fost pentru a treia oară când oamenii au coborât în cel mai adânc punct din ocean, numit ″Challenger Deep″⁣.

Producătorul canadian de film James Cameron a fost ultimul care l-a vizitat în 2012, submarinul său ajungând la o adâncime de 10.908 metri. Prima expediție în zona ″Challenger Deep″⁣ a fost realizată de Marina Americană în 1960, ajungându-se atunci la o adâncime de 10.912 metri, notează Reuters.

Vescovo a precizat că în misiunile sale rareori s-a întâmplat să nu descopere gunoaie. El şi-a exprimat totuși speranța că acest lucru ar putea creşte nivelul de conştientizare al populației în privința poluării.

″Sperăm că acest lucru va creste nivelul de conștientizare în legătură cu ceea ce le facem oceanelor; (oceanul) nu este o pubelă uriașa de gunoi, iar noi ar trebui să-l tratăm cu putin mai mult respect″, a spus el.

Scufundările au fost realizate în cadrul proiectului ″Five Deeps Expedition″ de explorare a celor mai adânci zone din cele cinci oceane ale lumii. Până în prezent, Vescovo şi echipa sa au reușit să exploreze cele mai adânci locuri din patru oceane.

Citeste mai mult: https://stiinta-mister.ro/descoperire-explorator-groapa-marianelor/


Like it? Share with your friends!

0