fbpx
0
46 shares

De necrezut: Astăzi predomină, pretutindeni, mașinile dotate cu motoare puse în funcțiune prin arderea benzinei sau motorinei. Despre mașinile electrice se vorbește, în România, mai mult la timpul viitor iar majoritatea oamenilor își cumpără autoturisme cu motor clasic. Oare când vor reprezenta autovehiculele electrice peste 1/3 din parcul auto al țării noastre?

Multă lume va fi surprinsă, poate, atunci când va afla care era proporția mașinilor electrice în urmă cu 118 ani, peste Ocean. La 1900, în Statele Unite 38% dintre mașini erau electrice. Mai mult, în acea perioadă cea mai rapidă mașină era una dotată cu motor electric, după cum ne informează inhabitat.com.

Henry Ford și Thomas Edison au colaborat, în prima parte a secolului trecut, pentru proiectarea unei mașini electrice. La 1900, în SUA, 40% dintre mașini erau dotate cu motoare cu aburi, 38% erau electrice și doar 22% funcționau pe bază de combustibili fosili.

În jurul anului 1910 mașinile electrice erau cele preferate, deoarece erau silențioase, ușor de pornit, curate și nu își învăluiau șoferul într-un nor înecăcios de fum, precum mașinile dotate cu motoare cu ardere internă sau cele cu aburi. O mașină electrică de la 1900 se putea deplasa chiar și 160 de kilometri, după o încărcare completă a bateriilor. Recordul de viteză al acelor vremuri, pentru mașinile electrice, a fost de 105 km/h. Printre posesorii de mașină electrică s-a numărat însuși președintele SUA, Woodrow Wilson (1856-1924).

De necrezut

La un moment dat, însuși Henry Ford promitea că va construi o mașină electrică accesibilă pentru tot cetățeanul. În 1912, pe străzile orașelor din SUA circulau aproximativ 39.000 de mașini electrice. Ele erau autovehiculele perfecte pentru șoferii urbani, ce nu se deplasau, de obicei, pe distanțe lungi. În acei ani, Ford le vorbea jurnaliștilor despre viitorul automobil electric pe care urma să îl conceapă împreună cu Edison, descriindu-l drept „ieftin și practic”.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/de-necrezut-cu-118-ani-in-urma-peste-13-dintre-automobilele-din-sua-erau-electrice-insusi-henry-ford-intentiona-sa-produca-o-masina-electrica-accesibila-tuturor/


Like it? Share with your friends!

0
46 shares
Share via