0

Cei mai mulți oameni au adormit, ca pasageri, într-un autovehicul, cel puțin odată. Cel mai frecvent, adormirea pasagerilor are loc în cursul unei călătorii lungi, plictisitoare. Somnul acesta, ce survine în timpul călătoriilor cu mașina, nu se datorează, așa cum s-ar putea crede, doar unei insuficiente odihne nocturne. Cauza pentru care oamenii ațipesc mai adesea în mașină, ca pasageri, decât în alte împrejurări caracterizate de inactivitate și monotonie este alta, spun oamenii de știință.

Somnul – uneori irezistibil – care ne cuprinde în timp ce călătorim cu mașina are de-a face cu… vibrațiile. Cu vibrațiile pe care le produce motorul mașinii, în funcționarea sa, care se transmit prin intermediul caroseriei. Aceste vibrații continue au capacitatea de a induce somnul în doar 15 minute sau chiar mai puțin, după cum se arată într-un material de cercetare dat publicității în Ergonomics.

Fenomenul somnolenței induse prin vibrațiile determinate de către motoarele cu ardere internă este o chestiune care deja a intrat în preocupările unor producători de autoturisme și a unor experți în siguranța condusului. Motivul este evident: starea de somnolență nu îi afectează doar pe pasageri, ci, din păcate, și pe conducătorii auto. Ispita adormirii s-ar putea dovedi extrem de puternică, în caz că șoferul este deja obosit.

În recentul studiu, 15 voluntari au fost puși să lucreze într-un simulator, în care a fost generate și vibrații – la diferite frecvențe. Testarea a avut loc de două ori: odată în lipsa oricăror vibrații și a doua oară cu vibrații la frecvență joasă, de 4-7 KHz. Aparatele au arătat, clar, cum starea de somnolență s-a instaurat, la majoritatea subiecților, după numai 15 minute. Până spre finalul testării în condiții caracterizate de vibrații, voluntarii s-au simțit din ce în ce mai somnoroși.

Care este sursa fenomenului ațipirii în mașină? Oamenii de știință susțin că sistemul nervos central începe să se sincronizeze, ca frecvență de funcționare, cu vibrațiile determinate de către motor. Destul de repede, aceste vibrații la joasă frecvență induc starea de somnolență. Adormirea este favorizată de către starea de oboseală și de către monotonia drumului, în situația în care stimulii exteriori (ex.: traficul intens și solicitant, peisajul interesant) nu sunt suficienți pentru a ține mintea într-o stare de alertă.

lungi


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/mister-elucidat-de-ce-oamenii-devin-somnolenti-si-adorm-in-masina-in-timpul-calatoriilor-lungi-monotone/


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
1
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF