fbpx
3

1. Se spune ca fiecare curmal are relatii stranse cu semenii sai. Daca unul moare, “prietenul” sau din apropiere il jeleste si nu mai rodeste. Un copac femela se stinge daca “partenerul” sau moare.
2. Cel mai hranitor fruct din lume este avocado. El asigura 2500 de calorii la 1 kg.
3. Daca introduci intr-un pahar cu apa fragmente de frunze sau scoarta de castan salbatic vei observa ca dupa un timp seva plantei, dizolvata in apa, va incepe sa radieze o culoare albastra.
4. In Japonia exista un soi unic de nuc: fructele sale au o forma perfecta de inima.

5. Baobabul este unul dintre cei mai longevivi copaci din lume. El traieste intre 2000 si 5000 de ani. Detine recordul mondial in ceea ce priveste cresterea: 2 cm/h. Are o inaltime de 12 m si un diametru mediu de 12 m. Tulpina este bulboasa si umpluta cu o materie pulpoasa numita “painea maimutelor”. Florile sunt polinezate de lilieci. Radacinile acestei plante se pot rasfira la 100 m in toate directiile.

6. Cea mai mare floare din lume apartine plantei Rafflesia arnoldi, are 1 m in diametru, 7 kg in greutate, iar petalele sale cresc pana la 1 m in lungime si 2.5 cm in grosime. Floarea are miros de cadavru.

7. Daca albinele ar disparea, circa 100.000 de plante a caror polenizare este realizata de albine ar fi in pericol de disparitie.

8. Trandafirii contin mai multa vitamina C decat majoritatea legumelor si fructelor.

9. La tropice exista un arbore numit „arborele cu picioroange”. Radacinile acestuia sunt aeriene si se infig in solul malos, ca niste picioare. Daca si-ar raspandi semintele ca orice planta, acestea nu ar avea sansa sa incolteasca, datorita fluxului si refluxului. Asa ca „isi creste” embrionii, eliberandu-i gata incoltiti. In cele 12 ore care exista intre flux si reflux, noua planta are timp sa -si infiga radacinile in mal.


Read more: http://curiozitatile-lumii.blogspot.ro/2012/04/curiozitati-din-lumea-plantelor.html


Like it? Share with your friends!

3