- Există doar 8 specii de urs în întreaga lume: ursul polar, ursul grizzly, ursul brun, ursul negru american, ursul panda, ursul buzat, ursul andin și ursul negru din Tibet.
- Spre deosebire de majoritatea mamiferelor, ursul poate percepe culorile.
- Ursul polar este cel mai mare prădător de pământ din lume, măsurând 2,8 m lungime și aproximativ 780 kg.
- Cel mai bine definit simț al ursului este simțul mirosului. De fapt, ursul are mirosul mai dezvoltat decât un câine sau, posibil, chair dintre toate mamiferele.
- Toți urșii polari care trăiesc în zilele noastre provin dintr-o singură femelă de urs brun care a locuit în Irlanda acu 50,000 de ani.
- Deși blana sa e albă, pielea ursului polar este neagră.
- Toate cele 8 specii de urs sunt omnivore, adică pot mânca și carne și semințe, fructe sau miere. Dintre acestea ursul polar consumă carne în cea mai mare a timpului, iar ursul panda este aproape exclusiv vegetarian.
- Ursul Koala nu este de fapt un urs. Koala face parte din familia marsupialelor.
- Oamenii nu pot consuma ficat de urs polar. Dacă un om mănâncă ficatul acestuia, va muri cu siguranță. Asta pentru că acesta conține o cantitate prea mare de vitamina A.
- Ursul polar are un nas atât de fin, încât îți simte prada pe gheață, de la o distanță de până la 32 kilometri depărtare.
- Ursul grizzly are o mușcătură atât de puternică încât ar putea cu ușurință să mărunțească o bilă de bowling.
- Cuvântul englezesc „bear” (tr. „urs”) face referire la „cel maro”. Acesta a apărut în evul mediu, când ursul avea altă denumire. Totuși, oamenii vremii credeau că dacă menționează numele animalului, acesta va veni, așa că evitau să îi zică pe nume, zicându-i „cel maro” („bear”).
- Un urs a luptat în al Doilea Război Mondial. Acesta a cărat proiectile pe front și a fost învățat să facă un salut militar.
- Președintele american Theodore Roosevelt a avut ca animal de companie un urs, în timp ce era în funcție. De fapt, de aici vine denumirea de „Teddy Bear” pentru ursulețul de pluș.
- Ursul brun este animalul național al Finlandei.
Sursa: http://bunadimineata.ro/