fbpx
0

Insula Paștelui sau Rapa Nui din sud-estul Oceanului Pacific este cunoscută în întreaga lume datorită celor 887 de sculpturi imense din piatră, unele și de 10 metri înălțime, denumite moai. Aceste statui create de către primii locuitori ai insulei sunt astăzi considerate de către UNESCO ca făcând parte din patrimoniul mondial, iar misterul din jurul realizării lor a fascinat o lume întreagă. Acestă enigmă pare acum a fi parțial rezolvată, asta după ce mai mulți arheologi susțin că au găsit un posibil răspuns cu privire la modul în care au fost urcate pălăriile uriașe de piatră pe capetele statuilor din insula Paștelui.

După două decenii de studiu și pe baza realizării unor modele tridimensionale ale pălăriilor, numite pukao, cercetătorii americani au o ipoteză care poate demonstra faptul că oamenii care au construit statuile au reușit să le transporte și să așeze pe capetele statuilor aceste bucăți mari de piatră folosindu-se doar de tehnici simple și de fizică. Autorul studiului, Carl Lipo, de la Universitatea Binghamton, menționează că pălăriile sunt greu de studiat, pentru că multe au căzut de pe statui și au fost distruse, însă se știe faptul că toate au fost construite dintr-o rocă relativ moale, și au avut forme diferite. De asemenea, toate pălăriile au o bază comună pe care au fost amplasate, și cel mai probabil, au fost amplasate fiind trase pe niște rampe, în timp ce statuile erau înclinate la un unghi de 17 grade.

Arheologi

„Dintre multele întrebări care tulbură trecutul insulei, două sunt mai incitante. Cum au mutat oamenii din trecut aceste statui masive și cum au pus astfel de pălării masive de piatră pe capul lor? Credem că acestea din urmă au fost trase pe niște rampe, cu ajutorul unor sfori, în momentul în care statuile erau înclinate pentru a fi așezate. Această abordare minimizează efortul necesar pentru ridicarea unei asemenea greutăți.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/misterul-prin-care-au-fost-urcate-aceste-bucati-mari-de-piatra-pe-capetele-statuilor-din-insula-pastelui-a-fost-descifrat/


Like it? Share with your friends!

0