0

Cine n-a citit (sau cui nu i s-au povestit), în copilărie, basme precum „Prâslea cel voinic şi merele de aur”,  „Greuceanu” sau „Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”?! Aceste minunate basme ale românilor au fost culese de către Petre Ispirescu – un nume cunoscut tuturor, dar un om despre care a cărui viață cei mai mulți dintre noi nu cunosc mai nimic.

În frizeria părintelui său, micul Ispirescu avea să asculte, de la ucenici și de la clienți,  o mulțime de povești. Deși avea doar câteva clase, Ispirescu a fost un autodidact, care, în calitate de tipograf, a citit enorm, la viața sa. La doar 14 ani, a devenit ucenic tipograf. S-a angajat la tipografie pentru a avea acces la cărți, cu nădejdea de a putea citi mai mult. La sfârșitul fiecărei zile, după munca istovitoare de 12-14 ore pe zi, găsea întotdeauna și un răgaz pentru lectură. După 4 ani de ucenicie a devenit tipograf, în perioada Revoluției de la 1848.

După alți șase ani s-a angajat la o altă tipografie, numită Copainie, unde erau tipărite traduceri după autori occidentali – Hugo, Dumas, Rousseau, Cervantes etc. În urma activității la această tipografie, Petre Ispirescu avea să ajungă la… pușcărie. E drept, pentru o cauză nobilă!

Read more: http://www.cunoastelumea.ro/cum-a-ajuns-la-inchisoare-petre-ispirescu-cunoscutul-povestitor-si-culegator-de-basme-romanesti/

Like it? Share with your friends!

0