fbpx
0

Cea mai veninoasă pasăre din lume a fost ignorată ani la rând de cercetători. Abia în 1992 au descoperit că penele și pielea ei conțin una dintre cele mai toxice substanțe naturale cunoscute: batrahotoxină, care afectează canalele de sodiu din nervii şi membranele muşchilor celor care le atig, consecința fiind închiderea lor… Pasărea se numește pitohui și trăiește în Papua Noua Guinee.

În doze mai mari, poate provoca paralizie, convulsii, stop cardiac şi chiar te poate omorî. După cum s-a dovedit, este una dintre cele mai toxice substanțe naturale cunoscute. Mai toxică decât cucuta şi stricnina.

Cum a devenit otrăvitoare ? Există multe creaturi otrăvitoare, dar numai despre una dintre ele se ştie că are batrahotoxină: broasca Phillobates terribilis. Se găseşte în Columbia, la peste 15.000 km de locul unei trăiesc păsările veninoase. Secrețiile acestei broaște pot paraliza şi ucide în câteva secunde.

Dar cum a ajuns o pasăre din Papua-Noua Guinee să aibă aceeaşi otravă ca o broască din Columbia? „Nu ştiam de unde au păsările această toxină şi e dificil să-ți dai seama, fiindcă se hrănesc cu fructe şi cu o varietate de insecte. Se hrănesc şi cu vertebrate mici, precum broaştele şi şopârlele, aşa că oricare dintre acestea le-ar fi putut da toxina”, spune un cercetător.


Citește mai mult: www.cunoastelumea.ro


Like it? Share with your friends!

0