0
1 share

În preriile din statul american Washington, stepele din America de Nord, există câteva mii de movile de pământ, acoperite cu vegetaţie, despre a căror formare nu se cunosc foarte multe lucruri. În ultimii 150 de ani, au fost propuse tot felul de explicaţii, potrivit BBC. Oamenii de știință au crezut pe rând că aceste movile sunt morminte antice, mușuroaie de furnici sau că sunt create de rozătoarele care trăiesc în prerie. Cea mai recentă teorie respinge teoria termitelor sau a rozătoarelor și pune în seama anumitor plante apariția acestora formațiuni. Movilele Mima au până în 2 metri înălţime şi un diametru de 7-10 metri, lucru care i-a făcut pe cercetători să renunțe la teoria conform căreia au fost create de rozătoare. Mai mult decât atât, în movile se găsesc pietre mari şi e greu de crezut că micile rozătoare ar fi putut transporta obiecte aşa de grele.

Movilele Mima din Washington acopereau inițial o suprafață de circa 30 km pătrați, însă dezvoltarea urbană, agricultura și alte activități umane au distrus o mare parte dintre acestea. Astăzi, cele rămase sunt desemnate ca un Landmark Natural Național șfiind protejate de lege. De ce se crede acum că ar putea fi create de plante? Ei bine, fiecare plantă îşi întinde rădăcinile şi absoarbe din sol apă şi nutrienţi, porţiunea de sol în care creşte aceasta rămânând fertilă, ca urmare a acestei atrageri a substanţelor vitale spre plantă, în vreme ce în afara razei ei de acțiune fertilitatea scade. Astfel, s-a descoperit că în peticele de vegetaţie din jurul movilelor solul este sărăcit, iar resursele se acumulează în zona movilelor, creând aspectul unor „insuliţe” fertile răspândite regulat pe o mare suprafaţă de teren. Plantele nu formează în mod direct movilele, însă ar influența procesele de depunere şi eroziune a solului sub acţiunea apei şi a vîntului: reţin particulele de sol şi reduc eroziunea, astfel încât în aceste petice de vegetaţie se acumulează pământ, ceea ce poate duce la formarea movilelor.

Washington


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/ciudatenie-a-naturii-movilele-mima-din-washington-de-peste-150-de-ani-oamenii-de-stiinta-incearca-sa-determine-modul-in-care-s-au-format/


Like it? Share with your friends!

0
1 share

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF