fbpx
0

Cimitirele verticale sunt o realitate în Hong Kong. Arhitectura lor este una deosebită, dar chiar și așa ele înconjoară orașul, oferindu-i o aură macabră.

Cu sediul la Londra și Singapore, Finbarr Fallon este agenție de fotografie nominalizată la RIBA, datorită imaginilor sale arhitectonice. În proiectul său de fotografie de lungă durată, intitulat Dead Space, folosește sensibilitățile arhitecturale pentru a crea imagini evocatoare.

În acest set de fotografii, făcute pe parcursul a cinci ani, Fallon imortalizează cimitirele verticale din Hong Kong.

Cu un spațiu primordial în orașul dens împachetat, aceste cimitire apar pe toți munții din jurul orașul Hong Kong. Multe dintre aceste locașuri de înmormântare pe terasă au fost construite în anii 1980 ca un efort supranatural de a crea spațiu pentru oamenii morți dintr-un oraș sufocat.

Da, Hong Kong este un oraș foarte aglomerat și în urmă cu aproape 40 de ani, autoritățile s-au gândit la un proiect fascinant la prima vedere, dar morbid în realitate. Este vorba despre cimitirele verticale, construite pe terasele munților care înconjoară orașul.

Cimitirele verticale, o imagina grotească

Guvernul încurajează oamenii ca să-și înmormânteze morții în cimitirele verticale. 90% dintre cei decedați din Hong Kong au luat această decizie din 2013. Totuși, întrucât obiceiurile chineze cer ca persoanele dragi să fie îngropate aproape de pământul natal, oamenii sunt disperați să le asigure membrilor familiei un loc de veci corespunzător.

Când Fallon a realizat prima fotografie a unui cimitir vertical din cartierul Chai Wan, toată lumea a fost impresionantă de amploarea sa. Este interesant faptul că dezvoltarea în Hong Kong se face pe verticală atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți.

Proiectul Dead Space  evidențiază simetria repetitivă a acestor cimitire de pe dealuri dar și impresia distinctă pe care o dau asupra peisajului orașului.

Într-un oraș în care prețurile imobiliare sunt astronomice, existența acestor cimitire verticale nu face decât să arate cât de serios este luată viața după moarte. În 2015, The Guardian a estimat că o familie poate cheltui până la 30.000 Euro pentru o înmormântare. Chiar și locurile pentru păstrarea urnelor sunt la mare căutare și necesită 4 ani de așteptare și un preț de 3000 Euro.

Oamenii sunt dispuși să plătească acești bani pentru a păstra tradiția. Sărbătorile publice precum Festivalul Qingming ( Ziua Măturării) și Festivalul Chung Yeung sunt momente importante când familiile vizitează mormintele celor dragi.. Nu numai că locurile de înmormântare sunt curățate, dar familiile aduc și ofrande celor dragi și se roagă pentru strămoșii lor.

Everest, un cimitir în aer liber

Despre Everest se spune că este un cimitir în aer liber. Sute de persoane au murit de-a lungul timpului, în încercarea de a ajunge pe acoperișul lumii.

Altitudinea de 7900 de metri este numită zona morții din cauza lipsei de oxigen. Nivelul de oxigen este de trei ori inferior celui de la nivelul mării.

În apropiere se află o prăpastie extrem de primejdioasă care se mai numește și valea curcubeu, din cauza veștmintelor multicolore ale celor care și-au pierdut viața.

Un punct de reper pentru alpiniști este cel numit ghetele verzi. Este un reper macabru pentru că este vorba despre cadavrul îngheţat al unui alpinist indian care a murit în anul 1996. El și-a găsit refugiu într-o grotă unde a murit de frig. Cadavrul se află la altitudinea de 8460 de metri.

Toate cadavrele sunt congelate, ele sunt incorporate în bucăți de gheață, situație care a dus la imposibilitatea recuperării lor.

Una dintre primele victime ale Everestului a fost George Mallory care a murit in anul 1924. Cadavrul său a fost descoperit în anul 1999, după 75 de ani. Nu se știe dacă a ajuns în vârful Everestului.

David Sharp este un alt alpinist care a murit de frig chiar în apropierea punctului de reper numit ghete verzi. Moartea sa a fost mediatizată in presă, pentru că peste 40 de alpiniști au trecut pe lângă el, fără să-i acorde ajutor ca să poată fi salvat.

Se spune că pe Everest fiecare este numai pentru el. Nu există etică sau omenie. Au fost multe cazuri în care alpiniștii care au rămas în urma grupului au murit, fără să primească ajutor de la ceilalți alpiniști.

Un alt punct de reper este cadavrul unui alpinist care a fost numit cel care salută, pentru ca are mâinile ridicate ca și cum ar cere ajutor.

În anul 2004, o avalanșă a ucis 16 alpiniști. A fost una dintre marile tragedii produse pe munte. O întâmplare tragică s-a petrecut in 10 mai 1996. Nouă alpiniști americani au fost surprinși de o avalanșă. Opt dintre membrii grupului au decis să continue ascensiunea fără Beck Weathers, care era grav rănit.

Beck Weathers a supraviețuit și cu toate că a fost grav rănit, mâinile îi era înghețate și aproape orb, a reușit să coboare la 8000 de metri unde a cerut ajutor altor alpiniști. A fost evacuat cu un elicopter. A rămas cu sechele fizice, fără mâna stângă, fără nas, cu grave probleme de vedere.

Mai târziu, a declarat că cei opt colegi ai săi au procedat corect abandonându-l.


Sursa: efemeride.ro


Like it? Share with your friends!

0