0

Mulți dintre noi am trecut în călătoriile noastre de după 1989 prin vama de la Giurgiu. Grăbiți să punem piciorul pe celălalt mal al fluviului Dunărea nu ne-am mai interesat de orașul pe care îl străbatem în grabă. Aici, cele mai vechi mărturii ale unei așezări omenești datează din mezolitic (8.000 – 5.500 î.Hr). Zona Giurgiului a fost dens populată și în perioada geto-dacică (secolul I î.Hr). Creşterea puterii otomane în Balcani şi căderea puterilor balcanice determină apariţia pe malurile Dunării a mai multor puncte întărite. Pentru construcția Cetății Giurgiului avem două datări posibile pe care le găsim în relatările unor călători care au trecut prin zonă: între 1386 (data venirii la domnie a lui Mircea cel Batrân) şi 1388, sau între 1389 şi cel târziu 1396 (acceptând informaţia din Codex Latinus Parisinus).

Pe de altă parte, prima atestare documentară a oraşului Giurgiu, într-un act intern (şi implicit a Cetăţii din Insulă), este din 23 septembrie 1403 și apare într-un document reprezentând reînnoirea tratatului de alianţă a lui Mircea cel Bătrân (1386-1418) cu Wladislaw II Jagello, regele Poloniei. De acestă cetate și-au legat cumva numele și alți domnitori români, precum Vladislav Vlaicu, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Mihnea al III-lea. Ultima oară când a fost folosită drept bastion de apărare a fost în timpul luptelor ruso-otomane (1768-1774). Cetatea a fost dărâmată parţial în 1829.

Îndemnul la cercetare adresat de Nicolae Iorga în 1929 a fost transpus în viaţă abia în 1955, când avut loc prima campanie de săpături arheologice, sub egida Academiei Române. După ce s-au început săpăturile, în anii ’80, pe şantierul arheologic de la Cetate s-au executat lucrări de restaurare cu piatră recuperată de la alte construcţii. Primele studii pentru un adevărat proiect de restaurare au fost întreprinse de arhitectul Gheorghe Sion, în anul 1999.

În acestă vară (2018) se pare că apare o nouă șansă pentru Cetatea lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu. A fost semnat contractul de finanțare pentru „Valorificarea Cetății Giurgiu și integrarea sa într-un circuit turistic”, obiectiv de investiții ce face parte dintr-un proiect transfrontalier depus și câștigat de Ruse (lider de proiect) și Giurgiu (partener) în cadrul „Programului Interreg V-A România Bulgaria 2014-2020”.

Giurgiu

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/cetatea-lui-mircea-cel-batran-de-la-giurgiu-va-fi-amenajata-peisagistic/


Like it? Share with your friends!

0
Share via