fbpx
0

Știința privește cercurile din lanuri ca pe niște falsuri inteligente, însă tot mai mulți cercetători prezintă dovezi convingătoare că originile acestor creații sunt mult mai bizare decât credem.

Situat într-o zonă gri a înțelegerii raționale – acolo unde se întâlnesc paranormalul, știința și farsa -, fenomenul cercurilor din lanuri a început sub formă de figuri geometrice relativ simple (având la bază cercuri) observate pe câmpurile de grâu, secară și alte cereale.

Primele cercuri din lanuri au fost descoperite în anii ’70, în câteva zone rurale din Anglia.

Această formă ce pare să reprezinte un șarpe a apărut la 29 iulie 2011 într-un lan de cereale din Anglia, în apropiere de Stonehenge. De-a lungul anilor, în această zonă au fost observate mai multe forme misterioase de acest fel. „Șarpele” este una dintre cele mai mari și mai complexe forme descoperite în această regiune. 

Cercurile din lanuri au fost puse adeseori pe seama fenomenelor naturale precum tornadele, fulgerele globulare sau alte tipuri de manifestări rare sau neobișnuite. Formațiunile din lanuri au devenit tot mai complexe în anii ’80.

Unele au luat forma unor criptograme ce păreau să fie mesaje cu semnificație necunoscută. În astfel de situații, tiparele păreau a fi operele unor ființe inteligente, umane sau de altă natură. Fenomenul a continuat de-a lungul anilor și în fiecare vară au fost descoperite modele din ce în ce mai complexe (și adeseori frumoase).

Opera omului?

Dezbaterea care continuă printre mulți cercetători ai fenomenului se referă la originea formelor. Cine sunt autorii cercurilor din lanuri: oamenii, animalele, extratereștrii sau forțele naturii?

Multe modele sunt, în mod evident, făcute de oameni. Colin Andrew, un veteran al investigațiilor asupra cercurilor din lanuri, estimează că în jur de 80% dintre cercuri sunt făcute de oameni.

Această structură masivă, cu diametrul de 238 de metri, a apărut în 2001 în Milk Hill, o regiune izolată din Anglia. Design-ul elaborat este compus din 409 cercuri ce formează un tipar numit triskelion, sau trei spirale care se intercalează. 

Însă unii cercetători insistă asupra faptului că multe formațiuni sunt creația unor entități misterioase, din altă lume. Explicațiile scepticilor au variat de la ridicol (o teorie spune că „cercurile sunt făcute de arici care fug în cercuri în timpul perioadei de împerechere”) la probabil („au fost făcute de studenți”).

Explicațiile celor care cred în originea non-umană a cercurilor au fost, de asemenea, diverse, punând cercurile pe seama extratereștrilor sau susținând că acestea sunt formate de însăși planeta Pământ, ca un fel de avertizare pentru omenire.

Cercurile din lanuri au uneori modele foarte frumoase

De partea scepticilor se află confesiunile unor creatori de cercuri precum Doug Bower și Dave Chorley, doi pensionari din Anglia „puși pe șotii”.

În 1991, Doug și Dave au susținut că au realizat sute de cercuri în ultimii 13 ani, folosind doar o scândură, o frânghie și o șapcă de baseball de care era atașată o sârmă, care îi ajuta să se deplaseze în linie dreaptă.

Schița unei „nave spațiale” care realizează cercuri în lanuri. Desenul, făcut de un martor ocular, a fost expediat Ministerului Apărării din Anglia în 1998.

Spusele celor doi sunt puse la îndoială de unii cercetători, dar este clar că multe cercuri sunt niște farse ale unor oameni care au folosit scânduri de lemn și frânghie.

Acești farsori au dovedit în fața camerelor de filmat că puteau crea modele mari și elaborate în numai câteva ore.

Dar ce ne facem cu afirmațiile care susțin că cercurile din lanuri sunt create de forțe supranaturale, extraterestre sau – în orice caz – de neînțeles la ora actuală? Care sunt dovezile care îi fac pe unii cercetători să tragă concluzia că aceste cercuri nu au origine umană?

Cercetătorii spun că „adevăratele” cercuri au niște caracteristici care nu pot fi replicate de oameni. Iată câteva dintre aceste atribute:

Cercuri misterioase apărute pe pășunea comunei Trifești, din județul Roman.
  • Numărul, complexitatea și amplasamentul cercurilor din lanuri. Unele cercuri apar efectiv „peste noapte, în mijlocul lanurilor”, fără urme de pași în apropiere, fiind prea mari pentru a fi realizate în decurs de doar câteva ore.
  • Schimbările suferite de plante. Unele studii au testat plantele din interiorul și exteriorul cercurilor și arată că există diferențe clare între acestea. De exemplu, spicele de grâu prelevate din anumite cercuri prezintă anumite diformități, nodurile din paie fiind mult mai lungi decât nodurile din paiele de grâu din afara cercurilor.
  • Efectele electromagnetice, radioactive și fizice detectate în sol sau în plantele din interiorul cercurilor.
  • Martorii oculari care semnalează prezența unor sferele luminoase în apropierea cercurilor din lanuri. Unii au susținut că au văzut lumini, nori ciudați și OZN-uri în preajma formelor.

Cercurile din lanurile din România

Creatorii de cercuri în lanuri ne-au vizitat și pe noi. În 1994, la Arad, și în noaptea de 14 spre 15 iulie 1997, la Cetatea de Baltă, județul Alba, apariția cercurilor a fost dublată cu observarea de lumini inexplicabile în zonă.

Pe 3 mai 2007, un fenomen straniu i-a uimit pe locuitorii comunei Trifești, de lângă Roman. Pe pășunea satului au apărut șase cercuri de vegetație uscată și nimeni nu a putut explica originea acestora.

Neculai Andrei Neagu efectuează măsurători asupra cercurilor de pe pășune.

Apariția misterioasă a cercurilor cu diametrul de circa 23 de metri, al căror contur era dat de vegetația uscată, i-a făcut pe localnici să se „crucească“, mulți punând formele geometrice pe seama trecerii prin zonă a extratereștrilor.

La fața locului au ajuns ulterior specialiști de la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț, care au efectuat măsurători asupra nivelului de radiații.

„Am făcut măsurători ale radioactivității atât pe cercuri, cât și în interiorul și în exteriorul acestora. Nivelul este normal, pe alocuri chiar mai mic în câmp decât în vatra satului. Oricum, nu am mai întâlnit așa ceva, este o reală curiozitate“, declara Neculai Andrei Neagu, consilier în cadrul APM Neamț, citat de Adevărul.


Citește mai mult: https://incredibilia.ro/cercurile-din-lanuri/


Like it? Share with your friends!

0