fbpx
-2

Creierul uman este „masinaria” cea mai complexa a corpului uman, mai complexa si mai sofisticata decat cel mai performant computer. Iata cateva curiozitati despre creierul uman:

 

20. Creierul uman este mare…in cifre:

1,36: greutatea creierului in kilograme. Exista niste teorii conform carora creierul barbatului cantareste 1,4 kg, iar al femeii 1,26 kg;

• 4-6: numarul de minute in care creierul este capabil sa supravietuiasca fara oxigen;

• 8-10: numarul de secunde pe care un om le rezista inainte de a-si pierde cunostinta datorita unei scurgeri considerabile de sange;

• 10-23 watt: energia folosita de creier atunci cand suntem treji, suficienta pentru a aprinde un bec;

• 20: procentajul de oxigen si sange care curge prin corp spre creier;

• 1.000 pana la 10.000: numarul de sinapse pentru fiecare neuron din creier;

• 10: procentajul din creier pe care il folosim la capacitati maxime, dupa afirmatiile unor cercetatori. Teorie neatestata inca (!); de asemenea neuronii reprezinta doar 10 procente din totalul celulelor nervoase, restul fiind celulele gliale, cunoscute drept „asistente” ale neuronilor;

• 40%, respectiv 60%: procentul de materie cenusie, respectiv materie alba din creier;

• 100-200 miliarde: numarul de neuroni pe care ii are creierul uman;

• 302: numarul de neuroni intalniti la cel mai redus sistem nervos. Acesta este caracteristic viermelui plat cu o lungime de doar 2 mm (Caenorhabditis elegans);

• 100-200 milioane: numarul de neuroni intalniti la sobolan; cu un numar de neuroni de doar o mie de ori mai mic decat la om, dispune de o capacitate remarcabila de a invata potrivit unui studiu realizat de Dr. Jeff Stripling, de la Universitatea Arkansas.

19. Creierul nostru consuma energie

Creierul modern este o incovoiere de energie. Acest organ reprezinta aproximativ 2% din greutatea corporala, dar foloseste aproximativ 20% din oxigenul transportat de sange si 25% din glucoza care circula in fluxul nostru sanguin, conform Colegiului American de Neuropsihofarmacologie. Aceste necesitati energetice au starnit dezbateri intre antropologi despre ceea ce a alimentat evolutia creierelor mari inca de la inceputuri. Multi cercetatori considera carnea a fi responsabila pentru acest lucru bazandu-se pe dovezile de vanatoare ale stramosilor nostri. Dar carnea ar fi fost o sursa incerta de hrana, sustin alti oameni de stiinta. Un studiu din 2007 publicat in Dezbaterile Academiei Nationale de Stiinta a constatat ca cimpanzeii zilelor noastre stiu cum sa sape, in savana, pentru tuberculii bogati in calorii. Poate ca la fel au procedat si stramosii nostri, sporindu-si capitalul intelectual prin consumul de legume.

18. Cele mai multe dintre celulele creierului nostru nu sunt neuroni

Noua zecimi din celulele cerebrale sunt celulele gliale, care au rolul de sustinere a neuronilor, de hranire a acestora, de transmitere a influxului nervos, de digestie a resturilor neuronale. Din punct de vedere al numarului, celulele gliale se gasesc in organismul uman in raport de 10/1 fata de neuroni (celulele care se ocupa de gandire). De aceea, poate ca oamenii care au auzit ca doar 10% din celule creierului se ocupa de gandire si-au pus problema cultivarii celulelor gliale, intuieste Hammond. Insa acestea sunt celule cu totul diferite. Nu exista nicio posibilitate ca ele sa se transforme subit in neuroni, oferindu-ne mai multa putere de gandire.

17. 20% din sangele circulant e folosit de creier

Aproximativ 20% din debitul cardiac este utilizat de creier. Este un procent enorm, de aici putem deduce cantitatea mare de energie de care are nevoie creierul pentru a functiona!

16. „Ridurile” creierului ne fac inteligenti

Care e secretul oamenilor destepti? Raspunsul ar putea fi incretiturile denumite stiintific „circumvolutiuni”. Suprafata creierului omenesc este brazdata de fisuri adanci, rasucite, de santuri mai mici denumite sulci si de pliuri proeminente numite girusuri. Aceasta suprafata poarta numele de cortex cerebral si gazduieste aproximativ 100 de miliarde de neuroni sau celule nervoase. Suprafata pliata, serpuita permite creierului sa posede o suprafata mult mai mare decat daca ar fi neteda – si, prin urmare, o putere mai mare de procesare – in limitele stabilite de dimensiunea craniului. Maimutele prezinta diferite grade de convolutie ale creierelor la fel ca si alte creaturi inteligente precum elefantii. De fapt, cercetarile efectuate de catre neurologul Lori Marino de la Universitatea Emory au evidentiat faptul ca delfinii au circumvolutiuni chiar mai pronuntate decat oamenii.

15. Creierul este un club exclusivist

Intocmai ca angajatii unui club de noapte care trebuie sa arunce afara pe aceia care cauta scandal, un ansamblu de celule din sistemul sanguin al creierului, numit bariera hematoencefalica, permite accesul catorva molecule in creier. Capilarele care hranesc creierul sunt captusite cu celule strans legate, care controleaza strict trecerea substantelor (ioni, molecule) manifestand, astfel, o permeabilitate extrem de restrictiva. Proteine speciale din bariera asigura transportul nutrientilor si substantelor necesare catre creier. Doar elita trece dincolo. Bariera hematoencefalica protejeaza creierul, dar, de asemenea, poate respinge medicamentele destinate salvarii vietii. Medicii care incearca sa trateze tumori cerebrale, pot folosi medicamente pentru a deschide jonctiunile dintre celule, dar care lasa creierul, temporar, vulnerabil la infectii. Un nou mod de a „da pe furis” medicamente – peste aceasta bariera – ar putea fi nanotehnologia. Un studiu din 2009 publicat in revista Cancer Research a aratat ca nanoparticule special proiectate pot traversa bariera si se pot atasa la tesutul tumoral. In viitor, combinarea nanoparticulelor cu medicamentele chimioterapice, s-ar putea dovedi o modalitate de tintire a tumorilor.


Sursa: https://caplimpede.ro/cele-20-de-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-creierul-uman-foto/


Like it? Share with your friends!

-2