0
13 shares

Papirusul Edwin Smith este un text medical străvechi. Denumirea sa, destul de neobișnuită pentru un text antic, provine de la numele persoanei care l-a achiziționat în anul 1862, la Luxor, în Egipt. E un text medical de mare valoare, conceput de către egiptenii antici și, în același timp, este cel mai vechi tratat de chirurgie a traumatismelor descoperit până acum. Constituie, totodată, un manual de chirurgie, în care sunt descrise 48 de tipuri frecvente de traumatisme ce surveneau, în cele mai multe cazuri, pe câmpurile de luptă. Printre aceste traumatisme se numărau plăgile cutanate, dislocările la nivelul articulațiilor, contuziile, fracturile etc.

Fascinantul papirus Edwin Smith are o vechime de circa 3600 de ani și este unic, între cele patru principale papirusuri pe teme medicale care s-au păstrat până astăzi, fiind redactate de către egiptenii antici. Spre deosebire de „papirusul Ebers” sau de „papirusul medical londonez”, ce reprezintă texte în care medicina este amestecată cu practicile magice (acestea fiind predominante), papirusul Edwin Smith este caracterizat de către o abordare raționalistă, mai apropiată de medicina modernă.

 

Papirusul Edwin Smith are forma unui sul și o lungime de aproape 470 cm. Pe fața principală a papirusului textul e organizat în 377 de linii și 17 coloane, în vreme ce pe verso sunt 92 de linii și 5 coloane. Străvechiul document a fost scris de la dreapta spre stânga, fiind utilizată scrierea hieratică. La scrierea sa au fost întrebuințate cerneluri de culoare neagră și roșie.

 

Papirusul

În cea mai mare parte, informațiile din papirus se referă la tipurile de traumatisme și remedierea lor chirurgicală, însă, pe verso, există și secțiuni de dimensiuni reduse ce se referă la ginecologie și cosmetică. Fiecare dintre cele 48 de feluri de traumatisme prezentate pe fața principală a papirusului, oferă, în detaliu, informații legate de diverse leziuni, de metodele de examinare a pacientului și de diagnoză, prognoză, tratament. Pe verso sunt prezente, în spiritul locului și al epocii, opt formule magice și cinci rețete.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/cel-mai-vechi-tratat-de-chirurgie-din-lume-papirusul-edwin-smith-din-ce-epoca-dateaza/


Like it? Share with your friends!

0
13 shares

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
1
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
4
Like
Lol Lol
1
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
1
WTF