fbpx
0

Este destul de greu să ne imaginăm cum arăta lumea cu sute de milioane de ani în urmă, când multe dintre formele de viață vegetale și animale de azi nu existau. Doar știința ne poate oferi o imagine care să se apropie de realitate. De realitățile acelor vremuri, în care condițiile de pe Terra erau într-o anumită măsură diferite, față de cele actuale.

O recentă descoperire contribuie la reconstituirea imaginii pe care știința o are asupra trecutului îndepărtat al vieții de pe Terra. La examinarea unor vechi fragmente de șisturi marine, o echipă de cercetare de la Australian National University a descoperit cel mai vechi pigment produs de către o ființă vie, dintre cele găsite până acum. Substanța colorantă respectivă are o vechime excepțională, de 1,1 miliarde de ani. Formele de viață care au produs pigmentul – care era utilizat pentru realizarea fotosintezei – făceau parte din categoria cianobacteriilor. Șisturile marine în care au fost găsite urmele de pigment provin din Bazinul Taoudeni din Mauritania. Străvechiul pigment este de culoare roz.

In lipsa oxigenului, substanța colorantă de origine bacteriană s-a putut păstra nealterată, vreme de sute de milioane de ani. Fragmentele de rocă au fost scoase la suprafață de la o adâncime de sute de metri, în cursul activității unei companii de extracție a resurselor subsolului. Autorul descoperirii este un doctorand, Nur Gueneli, care a extras substanța cu un solvent, după ce fragmentele de șist au fost pulverizate. Expus la lumina Soarelui, pigmentul capătă o culoare roz-neon. Inițial, cercetătorii credeau că se află în fața unor mostre de rocă contaminate chimic, însă cercetările ulterioare au exclus această variantă, reieșind că e vorba despre o substanță formată cu 1.100.000.000 de ani în urmă.

Terra


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/a-fost-descoperit-cel-mai-vechi-pigment-de-pe-terra-produs-candva-de-o-fiinta-vie-vechimea-sa-este-impresionanta/


Like it? Share with your friends!

0
Share via