0
5 shares

Cândva, ideea de a trăi într-un oraș plutitor făcea parte din tărâmul conceptelor futuriste demne de filmele SF, la care puteam doar visa odinioară. Organizația Națiunilor Unite ar putea schimba acest lucru.

Mai mulți constructori, ingineri și arhitecți s-au adunat la o discuție ONU pentru a pune bazele unui plan de oraș plutitor. În trecut, asemenea idei erau întâmpinate de scepticism.

De data aceasta însă, directorul executiv de la United Nations Human Settlement Programme (UN-Habitat). „Toată lumea din echipă vrea [acest oraș] construit”, a zis CEO-ul companiei Oceanix, Marc Collins. „Nu e ceva doar teoretic”.

Compania Oceanix se ocupă cu construirea de structuri plutitoare. Oceanix crede că un oraș plutitor ar putea rezolva mai multe probleme – atât lipsa locuințelor, cât și nivelul în creștere al mărilor și oceanelor.

Structurile în sine ar fi construite în așa fel încât să reziste în fața mai multor tipuri de dezastre naturale, printre care inundații, tsunamiuri și uragane de categoria 5.

Proiectul orașului plutitor se numește Oceanix City și a fost realizat de arhitectul Bjarke Ingels. Mai are nevoie de finanțări de la investitori suficient de curajoși pentru a deveni realitate însă. El s-ar afla cam la 1,6 kilometri de țărm.

Orașul ar consta într-o colecție de platforme hexagonale, fiecare din ele fiind capabilă să cuprindă câte 300 de locuitori. Șase astfel de platforme ar constitui un sat.

Întregul oraș ar fi format din șase sate și ar avea în total cam 10.000 de locuitori. Structurile hexagonale ar putea să fie trase la țărm în cazul unui dezastru natural neprevăzut.


Citește mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/cei-de-la-onu-vor-sa-faca-un-oras-plutitor-rezistent-la-orice/


Like it? Share with your friends!

0
5 shares
Share via