fbpx
0

Oamenii de ştiinţă din Germania au gasit ascunsa in caile nazale o bacterie care produce un compus antibiotic ce poate ucide mai mulţi agenţi patogeni periculoşi, inclusiv superbacteria stafilococului auriu rezistent la meticilină (MRSA). O descoperire aflată în stadiu incipient, dar care, candva, ar putea duce la dezvoltarea unor noi antibiotice impotriva bacteriilor rezistente la medicamentele actuale.

Pe lângă faptul că este un punct focal pentru multe infecţii virale, cavitatea nazală este, de asemenea, un ecosistem bogat în circa 50 de specii diferite de bacterii, a explicat seful lucrarii, Andreas Peschel de la Universitatea din Tuebingen. „Este motivul pentru care am aruncat o privire mai atenta in sălaşul acestui organism aparte. Si am facut o serie de descoperiri foarte neaşteptate şi interesante, deosebit de utile în căutarea de noi concepte pentru dezvoltarea de antibiotice”, a adaugat expertul

Cele mai multe antibiotice descoperite şi dezvoltate până acum au fost izolate din alte bacterii din sol sau din medii unde acestea trăiau, dar cercetătorii consideră că această descoperire scoate în evidenţă valoarea microbiomului uman ca o potenţială nouă sursă de antibiotice. „Corpul uman are o mulţime de nişe ecologice diferite”, a spus Peschel. „Poate că acesta este tocmai locul potrivit pentru a căuta noi antibiotice umane”, a afirmat acesta.

„Lugdunin este un exemplu pe care am reusit să-l caracterizăm. Suntem siguri că vor fi descoperite şi altele”, a spus specialistul. Lugdunin este produs de bacteria ‘Staphylococcus lugdunensis’ (S. lugdunensis), care ”locuieşte’‘ în nară. În experimentele pe şoareci, echipa lui Peschel a arătat că această bacterie este capabilă să trateze în mod eficient o infecţie a pielii cauzată de bacteria Staphylococcus aureus (S.aureus), despre care se ştie că poate provoca infecţii grave şi suprainfecţii.

Cercetătorii au analizat apoi tampoane nazale de la un număr de 187 de pacienţi spitalizaţi şi au constatat că dintre cei care au avut pe căile nazale bacteria S. lugdunensis, numai 5,9 la sută aveau şi o potenţială infecţie cu bacteria S. aureus.  Dintre cei fără bacteria S. lugdunensis pe căile nazale, la un procent de 34,7 la sută a fost descoperită bacteria S. aureus. Acest lucru sugerează că, în nasul uman, bacteria S. lugdunensis ajută la menţinerea în adormire a bacteriei S. aureus, au remarcat cercetătorii.

Sursa: https://howandwhy.ro/stiinta/971-Ce-au-DESCOPERIT-cercetatorii-in-nasul-nostru.html


Like it? Share with your friends!

0