fbpx
0

Avem o gramada de teorii pe care cercetatorii le lanseaza ca pe niste opere de arta, care se bucura de mediatizare mondiala, desi ele nu sunt decât supozitii spectaculoase fara posibilitatea de a fi demonstrate. O recenta teorie a cercetatorilor americani estimeaza ca planeta noastra ar mai avea ceva viata de trait, în ciuda unor mai vechi teorii care scurtau viata Pamântului la câteva milioane de ani de aici încolo. Datele mai noi vin sa ne linisteasca: Pamântul nu va muri chiar asa de curând, va avea apa si va putea sa sustina viata chiar si peste 1,5 miliarde de ani scrie sciencemag.org. Ideea ca viata de pe Pamânt va disparea din cauza diminuarii treptate a volumului de apa planetara pleaca de la ideea ca Soarele va deveni din ce în ce mai fierbinte în viitorul foarte îndepartat, adica atunci când se va îndrepta spre extinctie, moment în care apa se va evapora în atmosfera, lasând în urma o planeta fara viata.

Portret stiintifico-literar al Terrei

Conform scenariului catastrofic, si omenirea va contribui la procesul de distrugere a Pamântului, într-un final, in estimarea specialistilor, gazele cu efect de sera ducând la vaporizarea apei, provocând astfel distrugerea vietii de pe Terra. Estimari extrem de vagi si de greu de demonstrat, pâna la urma doar rodul unor modelari matematice greu de suprapus peste realitatea prezenta sau viitoare.

Dar, oricât de modelate matematic, aceste supozitii nici macar nu sunt împartasite de toti oamenii de stiinta, cum e si firesc, atâta vreme cât nu se bazeaza pe demonstratii viabile. Caruselul teoriilor se pune în miscare. Un cercetator de la o universitate din Pennsylvania (SUA) a facut, împreuna cu colegii lui, alte simulari care s-au dovedit mult mai pesimiste în ceea ce priveste durata de viata a Pamântului. Ravi Kopparapu este convins ca dupa doar 150 milioane de ani, planeta noastra va începe sa piarda apa sub forma vaporilor care vor disparea în spatiu! Motivul ar fi nu înfierbântarea Soarelui, ci supraîncalzirea stratosferei. Pamântul s-ar încalzi si el, apa se va evapora si… adioTerra!

Sursa: https://howandwhy.ro/stiinta/350-Cat-mai-are-de-trait-Terra-Teorii-si-controverse.html


Like it? Share with your friends!

0