0
8 shares

În peninsula Kernéléhen din Bretania (Franța) se află un monument preistoric ce impresionează prin vârsta sa. Se numește Cairn de Barnenez și este una dintre cele mai vechi structuri construite de către om, în Europa și în lume. Despre Cairn de Barnenez s-a afirmat, în comunitatea arheologilor, că este „cel mai mare mausoleu megalitic din Europa”. Cunoscutul scriitor și om politic André Malraux se referea, odinioară, la Barnenez ca la un „Parthenon al preistoriei”.

Solida structură de piatră, care a învins mileniile, dar și spiritul distructiv al unor oameni moderni, a fost construită în Neolitic. În baza datărilor cu radiocarbon s-a constatat că masivul „tumul” a fost construit în prima jumătate a mileniului V î.e.n.

Cairn de Barnenez

Cairn de Barnenez

Este cert că monumentul are o vechime de peste 6500 de ani și se pare că a fost construit în două etape. Prima fază de construcție s-a desfășurat, undeva între anii 4850 și 4500 î.e.n., în vreme ce a doua fază s-a derulat între 4200 și 3900 î.e.n. Cairn de Barnenez (Karn Barnenez) este un monument cu 2000 de ani mai vechi decât Marea Piramidă din Gizeh (dacă ne referim la vârsta stabilită de către istoria oficială, pentru monumentul egiptean).

Chairn de Barnenez este un monument ce impresionează nu doar prin vechime, ci și prin dimensiuni. Are o lungime de 72 de metri și o lățime considerabilă, ce variază între 20 și 25 de metri. Înălțimea structurii a cărei construire început în urmă cu peste 6500 de ani este de 8-9 metri iar volumul său este de 6500-7000 de metri cubi. Greutatea estimată este de 12000-14000 de tone.

Cairn de Barnenez

Pentru construire s-au folosit roci vulcanice dure, granitul și doleritul. Granitul a fost adus de la Île de Sterec, de pe insulă. În primul tumul din cadrul structurii se află șase camere iar în cel de-al doilea doar cinci. Pentru a ajunge în oricare dintre aceste camere trebuie străbătut câte un culoar cu o lungime de 7-12 metri. Toate intrările sunt orientate către miazăzi.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/cairn-de-barnenez-una-dintre-cele-mai-vechi-constructii-din-lume-structura-a-fost-numita-cel-mai-mare-mausoleu-megalitic-din-europa/


Like it? Share with your friends!

0
8 shares

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
4
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF