0
4 shares

Aparent, adâncul unui ocean nu prea poate fi comparat, în privința mulțimii și complexității sunetelor, cu o pădure ce răsună, primăvara, de trilurile felurite ale păsărelelor. Totuși, sunetele ce străbat mediul dens al apei unui ocean pot fi la fel de variate și complexe precum cele ce se aud într-o junglă. Este surprinzător ce poate să ascunde oceanul!

Una dintre speciile care pot crea „cântece” și mesaje uimitor de complexe sunt balenele de Groenlanda. Sunt mamifere acvatice, care pot ajunge la dimensiuni și vârste impresionante. Pot atinge greutatea de 75 de tone și o vârstă pe care omul nu o poate egala: două secole. Pe cât sunt de mari aceste creaturi, pe atât de suave pot fi „cântecele de dragoste” ale balenelor de Groenlanda (ce pot fi înregistrate în perioada de împerechere). Sub stratul gros de gheață, în miez de iarnă, balenele de Groenlanda compun și interpretează melodii a căror complexitate i-ar face invidioși pe cei mai talentați compozitori/cântăreți de jazz.

 

Desigur, există pe Terra mii și mii de specii capabile să emită sunete deosebit de variate, însă există puține specii, arată cercetătorii de la Universitatea din Washington, care să poată produce sunete caracterizate de „frecvențe multiple” și „elemente de amplitudine modulată” care să se combine în „fraze” și să fie „organizate în reprize lungi”. Printre aceste specii se numără păsările cântătoare (ciocârlia, privighetoarea etc.), dar și liliecii ori… gibonii. Cât privește sunetele emise de către balenele de Groenlanda, acestea ar putea fi printre cele mai sofisticate din întreg regnul animalier.

Surprinzător

Unul dintre cercetătorii implicați în observațiile efectuate asupra complexității sunetelor emise de către balenele de Groenlanda arată că, în mediul subacvatic, sunetul este cel mai bun mijloc de comunicare pe distanțe lungi, fiind folosit de către variate specii de animale pentru a-și emite mesajele și a le recepta pe cele ale altor indivizi, în diferite scopuri (de la găsirea unor parteneri de reproducere ori a unor noi surse de hrană și până la semnalarea unor primejdii sau solicitarea ajutorului).

Potrivit oamenilor de știință, cântecele balenelor de Groenlanda pot fi detectate, în sezonul de împerechere, vreme de 24 de ore din 24. În urma lansării în apă a unui set de aparate de înregistrare, specialiștii au analizat cu uimire sunetele provenite de la balenele de Groenlanda. Până nu demult, se credea că aceste uriașe mamifere acvatice nu sunt capabile să emită „cântece” și „fraze” mai complexe decât balenele cu cocoașă, ce au făcut obiectul unor studii ample în apele situate aproape de Mexic și Hawaii.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/surprinzator-balenele-de-groenlanda-pot-compune-si-interpreta-melodii-care-ii-fac-invidiosi-pe-creatorii-de-jazz/


Like it? Share with your friends!

0
4 shares

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
1
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
4
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
5
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF