fbpx
1

De ani de zile imi doream sa ajung in acest loc (de fapt, sa revin, pentru ca in perioada, de acum indepartata, a copilariei, petreceam, regulat, cateva zile de vacanta la sora mamei mele, care locuia in Oradea – iar Baile Felix si Baile 1 Mai constituiau atractia locului). Statiunea Baile 1 Mai, o localitate-statiune linistita, ideala pentru cei care doresc relaxare sau tratament, departe de aglomeratie si galagie, apartin de comuna Sanmartin, aparand in documente, din 1221, odata cu atestarea satului Haieu, una dintre cele mai vechi asezari din Bihor.

In 1405, Papa Inocentiu al VII-lea considera izvoarele din zona drept un dar al divinitatii, motiv pentru care oferea iertarea pacatelor pelerinilor care mergeau sa se inchine in capela din asezare. Puterea tamaduitoare a apelor termale si a namolului sapropelic a fost descoperita si de Ioan Slavici, care l-a intalnit aici pe cel care avea sa-l inspire la scrierea nuvelei „Popa Tanda”.
Varietatea de ape minerale termale, cu debit ridicat, constituie principalul factor terapeutic al zonei – acestea, bicarbonatate, sulfatate, calcice, oligominerale, fiind indicate pentru tratarea unei game largi de afectiuni. Printre punctele de atractie ale Bailor 1 Mai, amintesc: bazine de tratament cu apa termala, la 32 grade Celsius, strand cu valuri (cel mai vechi de acest tip din Romania), bazin olimpic, plante si pasari calatoare exotice. 
Lacul cu nuferi, rezervatie naturala, ocroteste trei specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis(varietate unica in Europa, relicva a erei tertiare), pestele Rosioara lui Racovita (specie endemica, denumita dupa naturalistul roman Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare).
Strandul Venus – cel mai mare strand termal din statiune, dispune de 14 bazine. Tot, in aceasta zona, se afla si Rezervatia Paraul Petea, unde poate fi admirat nufarul termal, supravietuitor al ultimei ere glaciare. Desigur, ar fi o ocazie bine-venita si pentru vizitarea imprejurimilor, respectiv:
– Statiunea Baile Felix, cu strandul sau de vara, o bijuterie, o oaza de curatenie, civilizatie, verdeata, ape calde. Strandul Felix este cel mai modern strand din Baile Felix si împrejurimi, corespunzator, din toate punctele de vedere, cu normele europene in vigoare. La capitolul agreement, nu ar trebui ratata familiarizarea cu primul si unicul Aqua Park acoperit din Baile Felix, pus la dispozitia turistilor in anul 2012, o alternativa reala la complexurile aqua din strainatate.
– Oradea, resedinta judetului Bihor, se afla situata la o distanta de 4 km de statiune. Aceasta se numara printre cele mai spectaculoase orase romanesti, demne de vizitat, alaturi de Brasov, Sighisoara, Cluj-Napoca. Este unul dintre cele mai importante centre urbane din Transilvania, avand si o importanta economica, administrativa si comerciala ridicata.
De vizitat, obiectivele oradene consacrate – Muzeul Tarii Crisurilor, Muzeul Memorial Ady Endre si Muzeul Memorial Iosif Vulcan, Muzeul Militar National etc.
– La doar 3 km distanta de Baile 1 Mai se afla satul Betfi; acolo, exista un platou carstic, unic in zona – un aven cu o adancime de 86 de metri, numit Craterul de la Betfia. (Doina Ana Butman)


Citește mai mult: https://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/9588-baile-1-mai-statiune-balneoclimaterica-de-interes-national


Like it? Share with your friends!

1