fbpx
0

Cercetătorii au tradus simbolurile antice celebre dintr-un templu din Turcia, iar acestea spun povestea unui impact devastator al unei comete care căzut pe planeta noastră în urmă cu aproximativ 13.000 de ani.

Când interpretările inscripțiilor au fost coroborate cu simulări computerizate ale Sistemului Solar de la acea vreme, cercetătorii au sugerat că simbolurile antice ar putea descrie impactul unui corp ceresc, produs în jurul anului 10.950 î.e.n. – cam la aceeași vreme în care „ceva” a declanșat o miniepocă glaciară care a schimbat civilizația pentru totdeauna, notează Science Alert.

Această miniepocă glaciară, cunoscută ca Younger Dryas (sau Dryas Timpuriu – numele Dryas provine de la o specie de plantă din zona arctică), a durat aproximativ o mie de ani și este considerată o perioadă crucială pentru omenire, fiindcă atunci a apărut agricultura și s-au ridicat primele civilizații din Neolitic, probabil ca reacție față de condițiile climatice mai reci.

Se crede că în această perioadă au dispărut și mamuții lânoși. Însă, deși perioada Younger Dryas a fost studiată amănunțit, nu este clar ce anume a declanșat-o.

Căderea unei comete este una dintre principalele ipoteze, iar până acum datele privind un astfel de impact au fost culese de pe toată planeta. Dovezile arată că acest corp ceresc – care s-a spart în câteva fragmente după intrarea în atmosferă – a căzut pe calota glaciară, în America de Nord și în Nordul Europei, spulberând gheața și declanșând Younger Dryas.

Echipa de la Universitatea din Edinburgh, din Scoția, spune că aceste cioplituri, găsite în ceea ce se crede că este cel mai vechi templu din lume, Gobekli Tepe, din sudul Turciei, conțin dovezi noi că o cometă ar fi declanșat perioada Younger Dryas.

„Cred că aceste cercetări, alături de descoperirea recentă a unei anomalii în stratul de platină răspândit de-a lungul continentului nord-american, arată în mod clar că a existat un impact al unei comete în perioada Younger Dryas. Rezultatele muncii noastre întăresc dovezile fizice. Avem de-a face cu un proces de schimbare de paradigmă”, a declarat coordonatorul cercetărilor, Martin Sweatman, pentru The Telegraph.

Traducerea simbolurilor mai sugerează că Gobekli Tepe nu era doar un alt templu, cum s-a crezut mult timp. S-ar putea ca acest complex uimitor să fi fost un observator antic.

„Se pare că Gobekli Tepe era, printre altele, un observator prin care se monitorizau mișcările stelelor. Unul dintre stâlpi pare să fi servit drept memorial pentru acest eveniment devastator – probabil cea mai distrugătoare zi din istorie de la sfârșitul Epocii Glaciare”, a declarat Sweatman pentru Press Association.

Se crede că Gobekli Tepe a fost construit în jurul anului 9.000 î.e.n. – cu circa 6.000 de ani înainte de Stonehenge -, însă simbolurile de pe stâlp datează evenimentul ca fiind petrecut cu 2.000 de ani mai devreme. Ciopliturile au fost descoperite pe un stâlp cunoscut ca Piatra Vulturului (în imaginea de mai sus) și înfățișează diferite animale în anumite poziții, de jur împrejurul stâlpului de piatră.

Simbolurile îi încurcă de mult timp pe savanți, însă Sweatman și echipa sa de ingineri au descoperit că ele le corespundeau unor constelații și înfățișau un roi de fragmente de cometă care lovesc concomitent Pământul.

Se crede că imaginea de pe piatră care înfățișează un om fără cap simbolizează dezastrul uman și pierderea de vieți omenești rezultată în urma impactului. Există semne care indică faptul că ciopliturile au fost îngrijite de oamenii de la Gobekli Tepe timp de mii de ani, ceea ce indică faptul că evenimentul descris a avut un impact deosebit asupra civilizației de aici.

Ca să afle dacă cometa a lovit într-adevăr Pământul sau nu, cercetătorii au folosit modele computerizate pentru a potrivi tiparul stelelor de pe Piatra Vulturului cu o anumită dată și au găsit dovezi că evenimentul respectiv ar fi avut loc în jurul anului 10.950 î.e.n., cu o marjă de eroare de 250 de ani.

Perioada în care au fost executate aceste cioplituri se potrivește cu un miez de gheață obținut din Groenlanda, care indică faptul că perioada Younger Dryas a început în jurul anului 10.890 î.e.n.

Potrivit lui Sweatman, nu este pentru prima dată când arheologia antică a oferit dovezi despre trecutul civilizației.

„Multe picturi rupestre și artefacte din Paleolitic cu simboluri similare, reprezentând animale, sugerează faptul că astronomia este cu adevărat o ocupație foarte veche”, a declarat Sweatman pentru The Telegraph.

„Dacă ne gândim că, potrivit astronomilor, această cometă gigantică a inatrat în Sistemul Solar cu, probabil, 20.000-30.000 de ani în urmă și că ar fi fost un fenomen vizibil și dominant pe cerul nopții, este greu să ne închipuim că oameni antici ar fi ignorat-o, date fiind potențialele consecințe”, a conchis acesta.


Citește mai mult: https://incredibilia.ro/cometa-care-a-lovit-pamantul-acum-13-000-de-ani/


Like it? Share with your friends!

0