0

Pentru prima dată, oamenii de știință au observat modelul distinct al arderii neuronale care apare în timpul unei mișcări intestinale, iar aceasta nu are loc în creierul nostru! Sistemul nervos enteric (ENS), numit „ cel de al doilea creier ”, este o rețea formată din milioane de neuroni care trăiesc în interior abdomenului și ajută la controlul tractului gastro-intestinal. Celulele din SNE sunt similare ca structură și funcție cu cele care se găsesc în creier și se află în strânsă legătură atât cu sistemul digestiv, cât și cu cel nervos central. Acest al doilea creier trimite și primește impulsuri prin neurotransmițători, înregistrează experiențe și reacționează la emoții.

„Este într-adevăr un creier. Primul nostru creier, asta dintr-o perspectivă evoluționistă. Este unul dintre marile mistere ale tractului gastro-intestinal”, a declarat Nick Spencer de la Universitatea Flinders din Australia, pentru ScienceAlert.

Modul în care funcționează acest sistem la mamifere tocmai a devenit mai clar, după mai multe studii efectuate în laborator de cercetătorii de la antipozi. Spre exemplu SNE-ul unui șoarece de laborator conține aproximativ 400.000 de neuroni individuali. Folosind imagistica neuronală de înaltă rezoluție și electrozi pentru a înregistra impulsuri electrice din țesutul muscular neted al animalelor, cercetatorii au detectat un model ritmic al arderii neuronale care implică câteva mii de celule ce declanșează contracția musculară în intestin.

Acest lucru reprezintă un model major al activitații neuronale în sistemul nervos periferic de la mamifere, lucru care nu a fost identificat anterior, mai notează autorii studiului. Activitatea sincronizată a SNE-ului a implicat activarea simultană a grupurilor mari de neuroni excitatori și inhibitatori, precum și a neuronilor intrinseci.

Deși SNE pare să funcționeze independent de creier, între cele două sisteme nervoase există o comunicare permanentă. De exemplu, SNE joacă un rol important în reglarea hormonilor care îi spun creierului când și cât să mâncăm.

al doilea creier


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/avem-un-al-doilea-creier-iar-acum-stim-mai-multe-lucruri-despre-modul-in-care-acesta-functioneaza/


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF