fbpx
0
4 shares

Situat în Oświęcim, la aproximativ 43 km vest de Cracovia, Auschwitz a fost cea mai mare tabără de exterminare din perioada nazistă. Experții estimează că aproximativ un milion trei sute de mii de persoane au fost trimiși acolo, dintre care un milion au murit, marea majoritate fiind evrei. Conform datelor, aproximativ 800 de deținuti au încercat să evadeze de acolo, dintre care aproximativ 140 au și reușit. Soarta a 331 de evadați este încă necunoscută. O pedeapsă obișnuită pentru încercările de evadare era moartea prin înfometare. Familiile celor care reușeau să evadeze erau uneori arestate și trimise acolo pentru a opri alte încercări. Dacă un prizonier evada, 10 deținuți erau aleși la întâmplare și omorâți.

Acum, la mai bine de 70 de ani de la închiderea lagărului, o echipă de filmare a celor de la BBC s-au folosit de mai multe drone pentru a oferi lumii o noua imagine despre locul acesta, iar filmarea este cu adevărat cutremurătoare și arată amploarea lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau așa cum este astăzi, după atâția ani.

În Auschwitz I, lagărul de concentrare inițial care a servit drept centru administrativ pentru întregul complex, au murit aproape 70.000 de intelectuali polonezi și prizonieri sovietici de război. Auschwitz II (Birkenau), a deservit ca tabără de exterminare, aici find locul în care au murit cei mai mulți evrei, asta în timp ce Auschwitz III (Monowitz), a fost folosit ca lagăr de muncă pentru uzina Buna-Werke aparținând concernului IG Farben. După război, rușii au reținut majoritatea personalului din lagărul de concentrare de la Auschwitz. Aceștia au fost judecați și condamnați fie de autoritățile ruse fie de cele poloneze pentru genocid. Mii de vizitatori vizitează situl introdus acum în Patrimoniului Mondial.

 Auschwitz

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/cum-arata-astazi-lagarul-de-concentrare-auschwitz-filmat-din-drona-imaginile-rare-surprinse-intr-un-documentar-bbc/


Like it? Share with your friends!

0
4 shares
Share via