0

Aurora este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie și martie-aprilie. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, după James Cook, o referință directă la faptul că apare în sud.

Observațiile trecute ale unor astfel de aurore neobișnuite ne pot permite să determinăm frecvența și severitatea furtunilor magnetice. Cu cât mai multe informații pot fi culese despre furtunile magnetice intense din istorie, cu atât mai mare este posibilitatea de a atenua perturbarea rețelelor energetice într-un eveniment viitor.

Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetări Polare (NIPR) au examinat un manuscris japonez care descrie o auroră roșie extrem de puternică care s-ar fi abătut asupra orașului Kyoto la data de 17 septembrie 1770 . De asemenea, au fost investigate descrieri detaliate ale evenimentului dintr-un jurnal ce ar fi aparținut familiei Higashi-Hakura din Kyoto, iar informațiile sunt cu adevărat interesante. Oamenii de ştiinţă s-au folosit ulterior de calcule astrometrice și au putut verifica geometria aurorei în comparaţie cu tabloul descris de cele două manuscrise. Astfel au ajuns la concluzia că în data de 17 semtembrie 1770, omenirea a fost martora celei mai mari furtuni geomagnetice din istorie.

„Entuziasmul şi dedicarea astronomilor amatori din trecu, ne oferă o ocazie unică de a investiga acum cea mai mare și intensă furtună geomagnetică înregistrată vreodată. Documentele prezintă o descriere detaliată a unei aurore roşii, inclusiv o descriere a poziţiei acesteia faţă de Calea Lactee”, a declaratKiyomi Iwahashi, cercetător la Institutul Național de Cercetări Polare.

Aurora

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/aurora-rosie-cea-mai-puternica-furtuna-geomagnetica-prin-care-ar-fi-trecut-pamantul/


Like it? Share with your friends!

0
Share via