0
3 shares

Fizicianul și chimistul englez John Dalton a propus, în urmă cu 200 de ani, o teorie conform căreia toate materiile și obiectele sunt alcătuite din particule numite atomi, iar acest lucru este și astăzi acceptat de comunitatea științifică. Conform oamenilor de știință, atomii sunt foarte mici, în jur de 100pm (a zecea miliardime dintr-un metru) și sunt compuşi la rândul lor dintr-un nucleu incredibil de mic și din mai mulţi electroni care se mișcă în jurul nucleului la o anumită distanţă de acesta, spațiul gol dintr-un atom find de 99,9999999999%. Privind materia din această perspectivă, cineva s-ar putea întreba: De ce nu se poate trece printre acești atomi care compun tot ceea ce ne înconjoară şi de ce nu putem vedea spațiul gol dintre electroni?

Pentru a răspunde la aceste întrebări trebuie să studiem puțin mai în amănunt electronii. Din păcate, o mare parte din ceea ce se predă la școală este un lucru simplificat: electronii nu orbitează în jurul centrului unui atom precum planetele în jurul Soarelui, cum am fost învățați. În schimb, gândiți-vă la electroni ca un roi de albine sau păsări, în care mișcarea fiecărei păsări este mult prea rapidă pentru a putea fi urmărită. Cu toate acestea, putem vedea forma de ansamblu a stolului.

De fapt, există un dans al electronilor. Dar nu este vorba de un dans aleatoriu, ci mai degrabă un dans sincon, în care se urmează pașii stabiliți de o ecuație matematică numită după Erwin Schrödinger. Aceste „dansuri” pot varia, unele sunt lente, în timp ce altele sunt rapide sau energice. Deşi electronii nu se opresc niciodată din mişcarea lor, pentru ca aceştia să se deplaseze mai repede trebuie să primească energie din exterior. În consecinţă, atunci când electronul primeşte energie sub formă de radiaţie electromagnetică poate absorbi o parte din această energie pentru a trece pe un nivel energetic mai ridicat, adică se va muta pe o orbită unde mişcarea electronului este mai rapidă.

atomii

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/daca-atomii-sunt-in-mare-parte-spatiu-gol-de-ce-obiectele-arata-si-se-simt-solide/


Like it? Share with your friends!

0
3 shares