fbpx
0

Planeta noastră este bombardată cu FRB-uri, explozii rapide de unde radio pe care nimeni nu le înțelege; cel puțin asta notează cei de la livescience.com. Aceste unde călătoresc miliarde de ani-lumină în timp și spațiu, strălucesc cu intensitatea a aproape 100 de sori, însă înainte să fie observate de telescoapele de pe Pământ explodează deasupra noastră. Ar putea aceste impulsuri  să fie misterioasele rămășițe ale unor supernove masive? Pot fi ele produse de Extratereștri? Nimeni nu știe sigur. Astronomii cred, totuși, că ar putea fi un fenomen aproape constant pe care tehnologia noastră actuală nu este capabilă să-l surprindă pe deplin.

„Am descoperit 20 de FRB-uri în ultimul an, aproape dublu față de numărul detectat în toată lumea de când au fost ele descoperite în 2007. De asemenea, am demonstrat că FRB-urile vin din cealaltă parte a universului, nu din vecinătățile noastre galactice”, a declarat Ryan Shannon, autorul principal al studiului și astronom la Swinburne University of Technology. În noul lor studiu, Shannon și colegii săi au folosit Pathfinderul Kilometric Array Pathfinder Square (ASKAP) – un grup de 36 de antene identice, conectate la un telescop radio unic și puternic pentru a monitoriza și detecta aceste FRB-uri. Fiecare antena ASKAP urmărește cerul într-un unghi ușor diferit, înclinându-se în câmpiile îndepărtate din Australia de Vest. Potrivit cercetătorilor, matricea monitorizează o felie de cer de “o mie de ori mai mare decât suprafața Lunii pline”.

După ce au înregistrat 20 de FRB-uri în ultimul an, echipa de cercetători a încercat să estimeze de la ce distanță provin aceste explozii rapide de unde radio. Cu cât lungimile de undă dintr-o pulsație sunt mai late, cu atât acele FRB-uri au călătorit mai mult prin Univers, poate chiar miliarde de ani de lumină, ceea ce înseamnă că provin din afara galaxiei noastre. “FRB-urile pot acționa ca niște faruri cosmice. Studierea ulterioară a acestor explozii de lumină cosmică,  invizibile ochiului uman, ne-ar putea ajuta foarte mult în completarea hărții noastre despre Universul cunoscut. “, a ținut să puncteze co-autorul studiului, Jean-Pierre Macquart, lector senior la ICRAR.

Astronomii

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/astronomii-confirma-faptul-ca-pamantul-este-bombardat-cu-energie-provenita-din-afara-galaxiei-noastre/


Like it? Share with your friends!

0