fbpx
0

Un studiu nou și extrem de complex, realizat de către o echipă de la McMaster University din Canada, la care au participat mai mult de 95.000 de persoane, arată faptul că am putea consuma, zilnic, maxim 5 grame de sare. pentru a nu ne fi afectată sănătatea. Mulți experți recomandă o cantitate mai mică de sare, de până la 2 grame pe zi, pentru a reduce riscul creșterii tensiunii arteriale și apariţiei unor probleme de sănătate asociate unui consum ridicat de sare. Cu toate acestea, conform unei noi cercetări, consumul unei cantităţi de sodiu de până la 5 grame pe zi nu crește riscul apariţiei bolilor cardiovasculare și al accidentului vascular cerebral.

„Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum zilnic mai mic de două grame de sodiu, adică echivalentul unei lingurițe, maxim două de sare, asta ca o măsură preventivă împotriva bolilor cardiovasculare, dar există puține dovezi în ceea ce privește îmbunătățirea stării de sănătate în cazul persoanelor care limitează consumul de sare la acest nivel”, a declarat cercetătorul Andrew Mente de la McMaster University din Canada.

Mente și colegii săi afirmă că studiul lor are la bază rezultatele obţinute în 18 țări, pe o perioadă de opt ani, iar constatarea este valabilă pentru mai mult de 95% dintre persoanele din țările dezvoltate, afirmă cercetătorii. Mai mult, un aport de sodiu chiar mai mare poate fi contracarat printr-o dietă bogată în fructe, legume, produse lactate, cartofi și alte alimente bogate în potasiu.
Un aport moderat de sare, aproximativ egal cu cel pe care cei mai mulți dintre noi îl adoptă în prezent, nu prezintă un risc pentru sănătate, dar un nivel prea mare sau prea mic de sare în alimentaţia noastră poate provoca probleme, arată noul studiu.

Consumul de prea mult sodiu, care se găsește în sare și alte alimente procesate, provoacă reținerea apei în organism și solicită suplimentar inima. Noul studiu nu este singurul care sugerează că o cantitate moderată de sare este, de fapt, foarte bună. Problema cantităţii de sare pe care o putem consuma fară ca sănătatea să ne fie afectată a devenit una dintre cele mai controversate probleme din știința alimentelor pe măsură ce aflăm tot mai multe despre efectul sării asupra organismului. Cercetătorii care au realizat noul studiu susţin că un aport de sodiu apropiat de limita de 5 grame pe zi nu ne va afecta grav sănătatea. Cu toate acestea, eforturile pentru reducerea consumului de sodiu ar trebui să se concentreze asupra țărilor unde se depăşeşte această limită de 5 grame, mai ales în China.

Sursa: http://www.cunoastelumea.ro/decenii-de-avertismente-despre-cate-grame-de-sare-ar-trebui-sa-consumam-zilnic-par-a-fi-gresite-ce-s-a-descoperit/


Like it? Share with your friends!

0