0
3 shares

Cu toții am auzit de aceste opere importante, dar cât de bine le cunoaștem istoria? În acest articol trecem în revistă șapte creații artistice – picturi, statui și monumente – care prezintă niște detalii cu adevărat interesante.

Unele dintre aspectele neclare au fost elucidate între timp, mulțumită științei, dar altele continuă să își păstreze secretele, sporind astfel și mai mult fascinația lumii față de ele.

1. Mona Lisa din Isleworth

Pictura Mona Lisa a fost reprodusă de mulți artiști. Totuși, se crede că mai există versiune, pictată de însuși da Vinci, și care, prin urmare, nu este o copie. Cel de-al doilea tablou este pictat dintr-o perspectivă puțin diferită.

Chiar dacă trebuie luată în calcul și posibilitatea ca tabloul să fi fost realizat de un alt artist – sau poate chiar de un colectiv de pictori -, majoritatea experților afirmă că este vorba de o versiune mai timpurie a capodoperei lui da Vinci.

2. Lanțurile sfărâmate de la picioarele Statuii Libertății

Dăruită Statelor Unite de către Franța la centenarul Revoluției Americane, la inițiativa unor francmasoni francezi, Statuia Libertății simbolizează „libertatea, democrația și înlăturarea sclaviei”.

Însă cei mai mulți turiști care vizitează statuia nu văd lanțurile rupte care se află chiar la picioarele sale.

3. Capsula timpului de pe Muntele Rushmore

Arhitectul Gutzon Borglum a vrut să creeze o așa-numită „sală a arhivelor” în Muntele Rushmore, în timp ce se construia acest monument celebru. Voia să creeze o cameră în care generațiile următoare să poată vedea documente fundamentale și informații despre istoria SUA.

Așa că a săpat o încăpere în spatele capului lui Abraham Lincoln. Din păcate, arhitectul a murit la scurt timp și nu și-a dus planul la îndeplinire.

Astăzi, camera slujește drept „capsulă a timpului”, unde poți găsi copii ale unor documente importante și memoriile mai multor președinți.

4. Înfățișarea originală a Sfinxului

Sfinxul din Egipt este considerat cea mai veche statuie din lume (totuși, după descoperirea ansamblului de la Gobekli Tepe, vechi de 13.00 de ani, acest titlu este discutabil).

Inițial, sfinxul era decorat cu vopsele în culori vii, din care astăzi au mai rămas doar câteva fragmente (în spatele uneia dintre urechile statuii).

De asemenea, statuia avea nas și o barbă ceremonială – rămășițele acestora pot fi văzute la British Museum și la Muzeul din Cairo. În plus, unii experți cred că Sfinxul ar fi putut avea cap de leu sau de câine, iar fața umană a fost cioplită mult mai târziu.

Această teorie ar putea explica disproporția evidenttă dintre corpul gigantic și capul prea mic.

5. Crearea turnului înclinat din Pisa

Turnul înclinat din Pisa este înconjurat de multe secrete. Unul dintre ele este cine anume a construit acest turn, care adăpostește clopotul catedralei din Pisa.

Unul dintre motivele pentru existența acestui mister este că construcția turnului s-a întins pe mai mult de 200 de ani. Cei mai mulți istorici cred că turnul a fost proiectat de Bonanno Pizano.

Însă un candidat și mai probabil este Diotisalvi, care a proiectat baptisteriul aflat în apropiere, construit în același stil cu turnul.

6. Fața lui „Danae” a lui Rembrandt

Rembrandt a creat această operă la doi ani după căsătoria sa cu Saskia van Uylenburgh. Artistul și-a înfățișat soția în multe tablouri, însă nu se știe de ce asemănarea chipului din tablou cu cel al soției sale nu este la fel de clară ca în cazul restul tablourilor sale.

Mai mult, stilul picturii este mai apropiat de operele mai târzii ale pictorului. Însă, recent, misterul a fost elucidat. Examinată cu ajutorul razelor X, similaritatea chipului din tablou cu cel al soției pictorului este mult mai clară.

Asta dovedește că tabloul a fost refăcut după moartea soției sale, într-o perioadă când pictorul era îndrăgostit de o altă femeie, Geertje Dircx. Trăsăturile chipului din tablou au fost astfel modificate încât combină trăsăturile chipurilor ambelor femei pe care le-a iubit pictorul.

7. Cerul din tabloul „Țipătul”

Inițial, acest tablou legendar al lui Edvard Munch era intitulat „Țipătul naturii”. În jurnalul său, pictorul scria:

”Deodată, cerul a devenit roșu ca sângele; m-am oprit, extenuat. Sprijinindu-mă de un gard, am văzut sânge și limbi de foc peste fiordul colorat în albastru și negru și peste oraș.”

În 2003, un grup de astronomi a avansat teoria că nuanța stacojie a cerului care l-a uimit pe artist a fost cauzată de erupția vulcanului Krakatau din 1883.

Atunci, o cantitate enormă de praf vulcanic a fost emisă în atmosferă, dând naștere unui asfințit foarte strălucitor, asemănător cu o flacără. Fenomenul a putut fi observat peste tot în lume în următorii câțiva ani.


Citește mai mult: https://incredibilia.ro/7-opere-de-arta-si-monumente-celebre-si-detaliile-lor-misterioase/


Like it? Share with your friends!

0
3 shares
Share via