fbpx
0

Un numar tot mai mare de persoane devin vegetariene part-time, optand pentru una sau doua zile pe saptamana fara carne. Aceasta tendinta in crestere este binevenita pentru ca imbunatateste calitatea vietii, reduce metanul produs de fermele de crestere si face niste animale mai fericite. Cu toate acestea, sunt multe produse pe care le folosim zilnic ce contin ingrediente de origine animala, unele la care nici nu ne gandim.

 

Pasta de dinti

Glicerina, cunoscuta si ca glicerina sau glicerol, este un ingredient folosit in pasta de dinti. Este prezenta in aproape orice marca de pasta de dinti si in multe produse cosmetice. Glicerina poate proveni de la animale sau din legume, de aceea e derutant cand incerci sa eviti consumul de produse de origine animala.

Glicerina ce provine de la animale deriva din tesuturile grase ale acestora. Grasimea contine molecule trigliceride, fiecare dintre ele continand trei lanturi de acizi grasi legati la o baza de glicerol. Dupa procesare, legaturile dintre acizii grasi si glicerol sunt rupte si rezulta glicerolul ca produs secundar.

Sapunul

Majoritatea sapunurilor contin grasime animala, sau seu, care le confera abilitatea de a hidrata. Sunt persoane care prefera seul in sapunuri din cauza unor alergii. Insa majoritatea celor ce folosesc sapun nu stiu ca se spala cu produse de origine animala. Daca folosesti sapunuri de la firmele mari, cu siguranta acestea contin seu. Sapunurile Dove de exemplu, numesc ingredientul „sodium tallowate” (sare de sodiu a acidului sebacic).

Samponul

Glicerina nu este singurul ingredient de origine animala din produsele de ingrijire. Conform informatiilor furnizate de PETA (cea mai mare organizatie pentru protectia animalelor din lume, originara in SUA), exista peste 20 de ingrediente derivate din produse de origine animala in sampon. Ingredientele pot aparea sub denumirea „panthenol,” „vitamina B” si „amino acizi,” toate fiind de origine animala.

Balsamul de rufe

Grasimea animala sau acidul sebaceic este grasimea animala ce provine de la vaci, oi, porci si cai. Grasimea este topita si, dupa cateva prelucrari chimice, se adauga in balsamuri de rufe. Pe sticla apare sub denumirea „clorura de dimetil amoniu grasime dehidrogenata.” Dar nu este altceva decat: grasime unsa pe haine.

Pungile de plastic

Prezenta ingredientelor de origine animala in cosmetice, produse de ingrijire si alte produse de acest gen mai este de inteles, dar ce cauta in pungile de plastic? Da, pana si pungile de plastic contin ingrediente de origine animala. Grasimea animala este folosita la producerea pungilor de plastic, de genul celor comercializate in supermarketuri, farmacii, practic peste tot. Grasimea actioneaza ca „agent de alunecare” si se adauga in multe alte produse fabricate din plastic. Iata un motiv in plus pentru a renunta la pungile de plastic si a folosi pungile refolosibile produse din materiale care nu provin de la animale.

Grasimea animala este folosita intr-o varietate de produse, de la produse cosmetice pana la materiale plastice si chiar electronice. Grasimea provine de regula de la vaci, porci, oi sau cai. Pe langa aceasta, unele produse sunt procesate cu ajutorul unor substante de origine animala, desi acestea nu se regasesc in produsul finit. Produse alimentare precum zaharul sunt procesate cu ajutorul oaselor de vaca sau cal, iar berea si vinul sunt limpezite cu ajutorul vezicilor de peste, denumite si clei de peste. Exista si inlocuitori de origine vegetala care pot fi folositi in locul substantelor de origine animala; insa acestea din urma sunt mult mai ieftine.


Sursa: https://viataverdeviu.ro/


Like it? Share with your friends!

0