fbpx
1

Planeta Jupiter a fost, pe bună dreptate, botezată după zeul suprem venerat în Roma Antică. Jupiter este a cincea planetă de la Soare și este de 2,5 ori mai masivă decât toate celelalte planete la un loc. Are un câmp magnetic foarte de puternic, iar în jurul ei gravitează cei mai mulți sateliți planetari naturali din Sistemul Solar. În acest articol, îți prezentăm 38 de curiozități despre planeta Jupiter, care îți vor arăta fața mai puțin cunoscută a acestui gigant gazos.

1. Iată prima informație de pe lista cu curiozități despre planeta Jupiter. Această planetă se învârte mai repede decât orice altă planetă, cu viteza de peste 47.000 de kilometri pe oră. Dacă Pământul s-ar învârti atât de repede, o zi ar dura mai puțin de o oră.

2. Centrul planetei Jupiter are o temperatură de aproape 40.000 de grade Celsius, mai mare decât temperatura de la suprafața Soarelui, la nivelul fotosferei.

3. Saturn nu este singura planetă cu inele. Jupiter are trei inele, însă ele sunt foarte întunecate și nu pot fi văzute cu un telescop obișnuit.

4. Forța gravitației pe Jupiter este de două ori mai mare decât pe Pământ. O persoană care cântărește 36 kilograme pe Pământ ar cântări 91 de kilograme pe Jupiter.

5. Planeta a fost numită după Jupiter, zeul suprem venerat în Roma Antică. Jupiter era zeul luminii, al cerului și al justiției.

6. Norii de pe Jupiter nu sunt ca norii de pe Pământ. Pe Jupiter, norii se deplasează cu viteze de până la 644 de kilometri pe oră.

7. În 2011, un grup de savanți a prezis că lacurile de apă de pe unul dintre sateliții lui Jupiter (Europa) ar putea susține forme de viață.

8. Jupiter seamănă foarte mult cu o stea: este alcătuită în mare parte din heliu și hidrogen.

9. Peste 1.000 de planete Pământ ar putea încăpea în interiorul lui Jupiter.

10. Numai trei obiecte sunt mai strălucitoare decât Jupiter pe cerul nopții: Soarele, Luna și planeta Venus. Când apare pe cerul nopții, Jupiter are o strălucire albă, cremoasă.

Curiozități despre planeta Jupiter – „Aspiratorul” spațial al Pământului

11. Jupiter nu are o suprafață solidă. De aceea, dacă ar sta pe suprafața planetei, o persoană sau un obiect s-ar scufunda treptat. Jupiter are, totuși, un miez solid. Însă acesta este foarte mic și este singurul element solid al întregii planete.

12. Iată încă o informație de pe lista noastră cu curiozități despre planeta Jupiter. Pământul nu poate da mai multă energie decât primește de la Soare, însă Jupiter radiază de aproape două ori mai multă căldură decât primește de la Soare.

13. Unul dintre sateliții lui Jupiter, Io, are cei mai mulți vulcani activi dintre toate corpurile din Sistemul Solar.

14. Pământul face o rotație în jurul Soarelui într-un an. Jupiter are nevoie de aproape 12 ani pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui.

15. Jupiter este a cincea planetă de la Soare și se află la o distanță de 778 de milioane de kilometri de steaua noastră. Asta înseamnă că este cam de cinci ori mai departe de Soare decât Pământul.

16. Când vine vorba despre curiozități despre planeta Jupiter, această informație merită toată atenția: fiindcă își generează propria căldură, Jupiter se micșorează cu doi centimetri în fiecare an, pentru că încă nu a atins starea de echilibru.

Când s-a format, avea un diametru de aproximativ două ori mai mare decât acum și era mult mai fierbinte.

17. Marea Pată Roșie de pe Jupiter este cea mai mare furtună din Sistemul Solar. Este de trei ori mai mare decât Pământul și este posibil să dureze de cel puțin 350 de ani.

18. Jupiter este una dintre cele cinci planete vizibile cu ochiul liber de pe Pământ. Celelalte patru sunt Venus, Marte, Mercur și Saturn.

19. Ganymede, satelitul lui Jupiter, este cel mai mare satelit din Sistemul Solar, mai mare chiar decât planeta Mercur.

20. Marea Pată Roșie se micșorează continuu de când a fost descoperită, în 1831.

21. Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre planeta Jupiter. Dacă nu ar fi gravitația lui Jupiter, Pământul ar fi lovit de mult mai mulți asteroizi. Gigantul gazos este, în esență, „aspiratorul” nostru spațial.

22. Dacă s-ar solidifica, planeta Jupiter ar începe să se micșoreze.

Jupiter are, probabil, sute de sateliți naturali

23. Europa, unul dintre sateliții lui Jupiter, are un ocean uriaș, adânc de peste 100 de kilometri. Se crede că pe Europa se află de două ori mai multă apă decât pe întreg Pământul.

24. Norii superbi de pe Jupiter au o grosime de numai 50 de kilometri. Sub nori se află doar hidrogen și heliu.

25. Jupiter are 79 de sateliți confirmați și botezați. Cu toate acestea, savanții estimează că în jurul planetei orbitează aproximativ 200 de sateliți naturali.

26. Până acum, nouă nave spațiale au vizitat planeta Jupiter. Prima a fost nava Pioneer 10 a NASA, în decembrie 1973. Ultima navă care a vizitat Jupiter a fost Juno, trimisă tot de NASA în iulie 2016.

27. Babilonienii antici sunt primii care au observat planeta Jupiter pe cerul nopții, în secolul al VIII-lea sau al VII-lea î.e.n.

28. Mesopotamienii numeau planeta Jupiter „Marduk” și considerau că era steaua-patron a orașului Babilon.

29. Jupiter produce explozii puternice de unde radio, mai puternice decât cele produse de Soare. Aceste lungimi de undă radio ar putea influența activitatea vulcanică intensă de pe satelitul Io.

30. Triburile germanice au numit Jupiter „Donar” sau „Thor”.

31. Galileo Galilei a fost primul care a descoperit cei patru sateliți mari ai lui Jupiter, în 1610. Această descoperire dovedea că existau corpuri celeste care orbitau și în jurul altor planete decât Pământul și oferea dovezi noi în sprijinul ideii sistemului solar heliocentric, așa cum îl propusese Copernic.

32. Dacă ar fi de 80 de ori mai masivă, Jupiter s-ar transforma într-o stea.

33. Mai exact, Jupiter este de 2,5 ori mai mare decât toate planetele din Sistemul Solar luate la un loc.

34. Dacă o persoană ar putea călători cu viteza luminii, ar avea nevoie de 43 de minute ca să ajungă de pe Pământ pe Jupiter. Dacă ar înainta cu 100 de kilometri pe oră, ar avea nevoie de peste 850 de ani să ajungă de pe Pământ pe Jupiter.

35. Satelitul lui Jupiter numit Callisto este corpul ceresc cu cele mai multe cratere din Sistemul Solar.

36. Iată ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre planeta Jupiter. Aceest gigant gazos este un magnet uriaș. Este una dintre cele șase planete care au câmpuri/sfere magnetice mai mari decât planetele în sine. Celelalte sunt Neptun, Uranus, Saturn, Mercur și Pământul.


Citește mai mult: https://incredibilia.ro/38-de-curiozitati-despre-planeta-jupiter-aspiratorul-spatial-al-pamantului/
Like it? Share with your friends!

1