fbpx
0

Coca-Cola este peste tot. Faimoasa băutură americană, cu sticla stilizată și caligrafia de neconfundat, este recunoscută imediat de aproape oricine. Există o sumedenie de lucruri interesante despre istoria fascinantă (uneori extrem de zbuciumată și marcată de scandaluri) a unei băuturi consumate de miliarde de oameni pe întreg Pământul. De aceea, ți-am pregătit o listă cu 35 de curiozități despre Coca-Cola.

1. John Pemberton a inventat celebra băutură în 1886, însă cel care a i-a dat numele de Coca-Cola a fost contabilul lui Pemberton, Frank Robinson. Robinson avea un scris frumos, iar caligrafia originală a denumirii băuturii este folosită chiar și în ziua de astăzi.

2. Inițial, Coca-Cola a fost comercializată ca „un tonic care combate extenuarea”.

3. La începuturi, Coca-Cola conținea cocaină (din frunzele de coca): aproximativ 9 miligrame la fiecare pahar. Cocaina a fost eliminată din băutură în 1903. Coca-Cola orginală conținea, de asemenea, alcool.

4. Coca-Cola este cel mai larg distribuit produs de pe planetă.

5. Băutura a fost lansată oficial în 1886, ceea ce înseamnă că are o vârstă de 133 de ani.

6. Una dintre cele mai interesante curiozități despre Coca-Cola are la bază rațiuni politice. În lume există doar două țări unde Coca-Cola nu poate fi cumpărată sau vândută (cel puțin oficial): Coreea de Nord și Cuba. Ambele țări se află sub embargouri comerciale cu SUA.

7. John Pemberton, inventatorul Coca-Cola, a fost farmacist și colonel în armata confederată în timpul Războiului Civil. După ce a fost rănit în război, a devenit dependent de morfină și credea că băutura pe care a creat-o combate adicția de morfină.

8. Compania Coca-Cola vinde atât de multe feluri de băuturi, încât o persoană ar avea nevoie de nouă ani să le încerce pe toate, dacă ar bea câte una în fiecare zi.

Curiozități despre Coca-Cola – de la mijloc de contracepție, la medicament universal

9. Să explorăm puțin domeniul fabulos al statisticii: dacă întreaga cantitate de Coca-Cola produsă vreodată ar fi îmbuteliată în sticle de 250 de mililitri, acestea ar acoperi de 1.677 de ori distanța dintre Lună și Pământ.

10. Brandul Coca-Cola valorează peste 83,8 miliarde de dolari, adică mai mult decât KFC, Subway și Budweiser la un loc.

11. Mexicanii sunt lideri mondiali la consumul de Coca-Cola. În medie, un mexican bea anual 745 de băuturi produse de compania americană. Asta, în timp ce un american consumă, în medie, aproximativ 400 de produse Coca-Cola pe an.

12. Studiile au dovedit că Coca-Cola, mai ales varianta dietetică, este un spermicid eficient. Totuși, aceste băuturi nu sunt recomandate ca mijloc de contracepție.

13. De-a lungul istoriei sale, băutura a fost considerată un medicament-minune pentru tot felul de afecțiuni, inclusiv pentru sughițuri, colici, libido scăzut și pentru durerile cauzate de înțepăturile de meduză.

14. În 2004, o fabrică din India a companiei Coca-Cola a fost nevoită să își închidă porțile după ce a poluat apa din pânza freatică. Fabrica a deversat cantități imense de substanțe poluante în mediul înconjurător.

15. Denumirea Coca-Cola se referă la două dintre ingredientele originale ale băuturii: nucile cola și frunzele de coca.

16. În 2015, Coca-Cola a fost declarată al treilea cel mai valoros brand din lume, după Apple și Google.

17. Aproximativ 96% din populația lumii recunoaște logo-ul Coca Cola.

18. O doză de Cola-Cola de 330 de mililitri conține aproximativ 39 de grame de zahăr, adică aproximativ 9 lingurițe de zahăr.

19. În primul an de existență, compania Coca-Cola a vândut 25 de sticle. Astăzi, vinde 1,8 miliarde de sticle – pe zi!

20. Coca-Cola deține mai mult de jumătate din toate băuturile răcoritoare vândute în lume.

Istoria Coca-Cola a fost marcată de mai multe scandaluri

21. În 2015, compania a stârnit controverse după ce a plătit 550.000 de dolari liderului unui grup de militanți anti-obezitate. După ce donația a devenit publică, grupul s-a desființat.

22. Coca-Cola a inventat baxul cu șase doze pentru a încuraja consumatorii să bea mai mult.

23. Compania l-a contractat pe artistul american Norman Rockwell pentru a crea o serie de reclame situate într-un peisaj american idilic. Coca-Cola deține doar trei dintre cele șase ilustrații originale ale artistului. Celelalte trei s-au pierdut.

24. O femeie de 30 de ani din Noua Zeelandă, mamă a opt copii, a murit după ce a băut 10 litri de Coca-Cola pe zi, timp de mai mulți ani. Autopsia a arătat că băutura îi distrusese ficatul și inima, iar toți dinții femeii erau cariați.

25. Coca-Cola este cel mai mare utilizator de doze de aluminiu din SUA. Compania folosește peste 300.000 de tone de folie de aluminiu în fiecare an.

26. Compania americană a stârnit controverse făcând afaceri cu naziștii. Când fabricilor germane de Coca-Cola le-a fost interzis să importe ingrediente din care să fabrice băutura, compania i-a ajutat să creeze Fanta (de la cuvântul german „fantasie”), o altă băutură celebră.

27. În medie, în lume sunt consumate peste 10.000 de băuturi răcoritoare produse de Coca-Cola în fiecare secundă.

28. Eșecul campaniei publicitare pentru băutura „New Coke”, desfășurată între 1985 și 1986, a fost atât de răsunător, încât a dat naștere unor teorii ale conspirației.

Potrivit unei teorii, compania a folosit campania New Coke pentru a înlocui zahărul din băutura originală cu sirop de porumb, care era mai ieftin și foarte bogat în fructoză. Într-adevăr, în 1985, Coca-Cola deja introdusese în rețeta băuturilor sale acest tip de sirop.

Curiozități despre Coca-Cola: Legătura dintre celebra băutură și Moș Crăciun

29. Formula originală a băuturii este păstrată într-un seif într-o filială a băncii SunTrust din Atlanta, care se află în apropierea sediului central al Coca-Cola.

30. Coca-Cola a fost prima companie care a sponsorizat Jocurile Olimpice, în 1928.

31. În 2001, Coca-Cola a fost dată în judecată pentru că ar fi angajat „echipe ale morții” cu convingeri de extremă dreaptă pentru a teroriza, răpi, tortura și ucide muncitorii de la fabrica de îmbuteliere din Columbia. Coca-Cola a negat orice implicare.

32. Imaginea lui Moș Crăciun cu barbă albă, îmbrăcat în roșu și alb, a fost creat de Coca-Cola în 1931, iar roșul și albul au fost alese pentru că erau culorile folosite de companie. Această mișcare de marketing genială este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Coca-Cola.

33. Ca metodă de protest față de rasism, Martin Luther King Jr. a susținut boicotarea băuturii, considerând că este „un produs alb”. La acea vreme, muncitorii albi din fabricile Coca-Cola erau plătiți mai bine decât muncitorii afro-americani.

34. În anii ’80, pe unul dintre cuburile de gheață dintr-o reclamă la Coca-Cola, afișată în Australia, a fost strecurată o imagine obscenă. Compania a retras și a distrus toate afișele, iar artistul responsabil a fost concediat și dat în judecată.

35. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Coca-Cola. Dozele de aluminiu atât de populare în zilele noastre au fost inventate pentru soldații din Al Doilea Război Mondial.

Fiind ușoare, ele puteau fi transportate mai ușor pe front. Dar, din cauză că materialele necesare fabricării dozelor erau raționalizate la acea vreme, compania nu a putut să le producă decât în anii ’60.


Citește mai mult: https://incredibilia.ro/curiozitati-despre-coca-cola/Like it? Share with your friends!

0