0

Ai crede că apa rece este mai grea decât apa caldă? Sau că apa caldă poate, de fapt îngheţa mai repede decât apa rece, în anumite cicumstanţe?

Lumea este un loc nebun. Cine ar putea crede că compusul cel mai de bază de pe planeta noastră este atât de interesant. Multe dintre proprietăţile ciudate şi interesante a apei fac viaţa noastră posibilă. Precum faptul că, la 4 grade Celsius apa are o maximă densitate. În timp ce, aproape fiecare alt compus continuie să scadă în temperatură deoarece devine mai dens. Această proprietate simplă şi foarte ciudată a apei a făcut posibilă viaţa pe Pământ.

Doar imaginaţivă. Cea mai densă apă întotdeauna se lasă la fundul lacului, corect? Aceasta înseamnă că apa de la fundul lacului are permanent o temperatură de 4 grade Celsius. Gheaţa şi apa rece se ridică suprafaţă. Iată din această cauză când lacurile îngeaţă, gheaţa rămâne flotabilă la suprafaţă şi peştii pot înota liber în partea de mai jos.

 

Dacă apa nu ar avea acestă calitate, viaţa nu ar fi în măsură să suprveţuiască în lacuri. Deci, haideţi să vedem alte curiozităţi despre apă şi informaţii fascinante.

Paradoxul Mbemba, misterul încă nerezolvat al apei

1. Paradoxul Mbemba sau Efectul Mbemba, prevede că, apa fierbinte în anumite condiţii poate îngheţa mai repede decât cea rece, deşi în timpul congelării ea va trebui să treacă şi temperatura apei reci.

Acest fenomen a fost menţionat încă de Aristotel, Francis Bacon şi Rene Decartes, dar numai în 1963 un elev din Tanganyika Erasto Mpemba sa interesat din ce cauză amestecul de cremă fierbinte pentru îngheţată, îngheaţă mai repede decât cel rece.

El a adresat această întrebare unui profesor de fizică, dar el doar sa râs, şi a spus următoarele: „Aceasta nu este fizica mondială, dar fizica lui Mpemba”.

Sunt mai multe explicaţii a acestui paradox. Unul din care spune, apa fierbinte se evaporă mai repede din container, reducând astfel volumul, iar volumul mai mic al apei la aceaşi temperatură îngheaţă mai repede. În containerele închise ermetic apa rece trebuie să îngheţe mai repede.

Sursa: https://howandwhy.ro/stiati-ca/305-27-curiozitati-despre-apa-si-informatii-fascinante.html


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF